Afgán konfliktus - Belgium és Hollandia is befejezi a kimenekítési hadműveletét csütörtökön

Külföld, 2021.08.26

Minden belga állampolgárt, aki el tudta érni az afgán főváros, Kabul repülőterét, evakuáltak Afganisztánból, a mentési műveletet Belgium befejezte - közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön. A holland kormány szintén bejelentette: befejezi a kimenekítési hadműveletét csütörtökön.

Alexander De Croo a sajtótájékoztatóján elmondta: azokat, akik nem jutottak el a kabuli repülőtérre, de jogosultak arra, hogy Belgiumba utazzanak, lehetőség szerint a szomszédos Pakisztán fővárosából induló repülőgépekkel szállítják majd el.

Tájékoztatása szerint az emberéletek védelmében hozott döntést a kabuli reptéren tartózkodók ellen elkövetni tervezett terrortámadás megnövekedett veszélye indokolja, illetve az, hogy szinte lehetetlenné vált a bejutás a légikikötőbe.

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter kifejtette: a helyzet minden perccel kockázatosabbá válik, mivel egyre többen távoznak az országból azok közül is, akik korábban a repülőtér irányításáért, illetve a biztonság szavatolásáért felelősek.

Sophie Wilmes belga külügyminiszter közölte, Belgium mintegy 1400 embert evakuált Afganisztánból. Közülük a belga állampolgárok mellett olyan afgánokat is, akik számára "rendkívüli kockázatot jelentett volna, ha hazájukban maradnak". A többi, többszáz kimenekített főként holland és luxemburgi állampolgár - mondta. Nem világos azonban, hány olyan belga állampolgár és afgán segítőik tartózkodhatnak még Afganisztánban, akik el akarnák hagyni az országot, számuk legkevesebb 140 körül lehet - tette hozzá.

Sammy Mahdi belga menekültügyi államtitkár szerint a mentési művelet keretében ez idáig körülbelül 350 afgán érkezett Belgiumba. Köztük olyanok, akik veszélyben voltak hazájukban, mert a tálibok feketelistáin szerepelnek.

Hollandia, az amerikaiak utasítására, estig befejezi állampolgárai és afgán segítőik evakuálását Kabulból - közölte a holland kormány csütörtökön.

A hágai kormány egyúttal felszólította azokat az afgánokat, akik Hollandiába menekülnének, ne menjenek a kabuli repülőtérre az öngyilkos merényletek megnövekedett veszélye miatt. A helyzet a repülőtéren és környékén "nagyon gyorsan romlik", a jelen lévő holland katonák és diplomaták a továbbiakban már nem tudnak segítséget nyújtani. Megtesznek azonban minden erőfeszítést, hogy az a mintegy 140 ember, aki már a repülőtér kapuján belül van és Hollandiába távozna, a nap folyamán tervezett utolsó járatokon helyet kapjon - közölték.

A holland sajtó tájékoztatása szerint a helyszínen tartózkodó holland katonák és diplomaták szintén az utolsó járattal indulnak. Hozzátették: a belga külügyminisztérium listáin több száz olyan ember, főként afgánok szerepelnek, akik Hollandiába távoznának.

A tálib lázadók - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból. A tálibok két nappal később közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok azt is közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, és az iszlám törvények keretében tiszteletben tartják a nők jogait.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk idején együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!