Afgán konfliktus - Franciaország péntek este befejezi a kimenekítési hadműveletét

Külföld, 2021.08.26

A jelenlegi francia hadművelet Afganisztánban teljesen véget ér péntek este, mert azt követően nem tudnak kimenekítéseket végrehajtani a kabuli repülőtérről - jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

A péntek esti határidőt az amerikaiak szabták meg, akiknek a repülőteret biztosító erői augusztus 31-én vonulnak ki végleg - erősítették meg francia diplomáciai források. "Franciaország mindent megtesz, hogy a lehető legtovább fenntartsa a légihidat, amelynek lezárása előtt néhány órával a francia katonai erők és a nagykövetségnek a helyszínen dolgozó munkatársai is elhagyják a repülőteret" - tette hozzá az AFP hírügynökségnek nyilatkozó forrás.

Az RTL rádióban a kormányfő elmondta: a tálibok augusztus 15-i afganisztáni hatalomátvétele óta Franciaország az Apagan hadműveletben megközelítőleg 2500 embert, többségében afgánokat evakuált.

A művelet központja a kabuli repülőtér, ahonnan Abu-Dzabiba menekítik az embereket, és onnan szállítják tovább őket Franciaországba.

A többi NATO-tagállammal ellentétben a francia hadsereg már 2014-ben kivonta a csapatait Afganisztánból, s 2014 és 2019 között a hadsereget korábban segítő afgánokat és családjaikat is evakuálta Franciaországba. Az amerikai csapatkivonást megelőzően pedig 2021. május és július között 623 olyan afgán állampolgárt és hozzátartozóit szállították el a franciák, akik a francia nagykövetség és intézmények, illetve szervezetek munkáját segítették. Az elmúlt napokban elsősorban a civil társadalomnak a tálibok célpontjává vált személyiségeit, újságírókat, művészeket, tanárokat vagy a nők jogaiért küzdő aktivistákat menekítettek ki.

A külügyminisztérium már a hét elején jelezte, hogy Franciaország napokon belül lezárja a légihidat, és abbahagyja az afgánok kimenekítését Kabulból, ha az Egyesült Államok az augusztus 31-i határidőig kivonja katonai erőit Afganisztánból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!