Afgán konfliktus - Moszkva: az orosz külügyminiszter nem vesz részt a G7-tanácskozáson

Külföld, 2021.09.07

Oroszország nem vesz részt a G7-csoport szerdára meghirdetett külügyminiszteri szintű tanácskozásán, amelybe a legfejlettebb országok be akarták vonni Moszkva és Peking képviselőjét is - jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

"Oroszország nem vesz részt ezen a tanácskozáson" - mondta Zaharova.

Korábban Motegi Tosimicu, a japán diplomácia vezetője bejelentette, hogy a G7-csoport külügyminiszterei szeptember 8-án megvitatják majd az a afganisztáni helyzetet és hogy ezen a fórumon Oroszország és Kína képviselőjének is jelen kell lennie.

Zaharova a TASZSZ-nak elmondta: az orosz fél nem érti, hogy a G7 Afganisztánról szóló találkozóján hogyan venne részt Oroszország és Kína. Elmondása szerint Moszkva jelzést kapott Párizstól és Berlintől a témában tartandó találkozó lehetőségéről, de arról szó sem volt, hogy azt a G7 keretében tartanák meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak arra a kérdésére válaszolva, hogy el fogja-e ismerni Oroszország a tálibokat, azt mondta, hogy Moszkva figyelemmel fogja kísérni, milyenek lesznek az (ideiglenes) afgán kormány első és további lépései és hogy mi történik majd Afganisztánban.

Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai diplomáciai tárca második ázsiai osztályának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy Oroszország meghívást kapott a táliboktól az ideiglenes kormány összetételének meghirdetésére.

"Követünk van ott, senkinek sem kell odautaznia" - felelte arra a kérdésre, hogy Moszkvából elutazik-e az eseményre valaki.

Arról nem történt hivatalos bejelentés, hogy az orosz diplomáciai misszió vezetője ott volt-e bejelentésen.

Az al-Dzsazíra televízió közlése szerint a keddi eseményre Törökország, Kína, Oroszország, Irán, Pakisztán és Katar kapott meghívást.

Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy Moszkva abban az esetben lenne hajlandó képviseltetni magát az új afgán kormány beiktatásán, ha az befogadó lesz és tükrözni fogja az afgán társadalom teljes spektrumát, beleértve az összes etnikai csoportot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!