Afgán konfliktus - Osztrák belügyminiszter: Johansson kijelentése "téves üzenet"

Külföld, 2021.08.19

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter csütörtökön heves kritikával illette az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak az afgán konfliktussal kapcsolatban tett szerdai kijelentését, miszerint az Európai Uniónak legális és biztonságos menekülő útvonalakat kellene biztosítania azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak.

"A belügyi biztos kijelentése a legális menekülő útvonalakról abszolút téves üzenet" - fogalmazott Nehammer. "Azt gondoltam, Európa tanult a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákból, és nem szándékozik őket újra elkövetni" - tette hozzá.

A tárcavezető azonnali tisztázást szorgalmaz, bizonyosságot arról, hogy az Európai Bizottság valóban a tagállamok véleményét képviseli.

Az uniós tagországok belügyminisztereinek szerdai találkozójáról szólva Nehammer kijelentette, hogy ott egyértelműen arról volt szó: "2015 nem ismétlődhet meg, és éppen ezért nekünk mint az európai államok közösségének világos üzeneteket kell közvetítenünk, és az elsődleges cél az, hogy a rászorulóknak helyben nyújtsunk védelmet és segítséget".

Johansson szerdai közleményében azt hangsúlyozta, hogy az afganisztáni helyzet egyértelműen nem biztonságos, és belátható időn belül nem is lesz az. Hozzátette, a menekülésre kényszerített emberek 80 százaléka nő és gyermek. Felszólította továbbá a tagállamokat, hogy "növeljék betelepítési kvótájukat, és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget".

Michel Reimon, az Osztrák Zöld Párt EU-ügyi szóvivője - a belügyminiszterrel ellentétben - üdvözölte Johansson kijelentéseit. Úgy véli, Európának valóban nem szabad elkövetnie azt a hibát, amit a 2015-ben regnáló kormányok elkövettek, hanem ténylegesen fel kell készülnie az esetleges menekültáradatra, és szakszerűen kell kezelnie a problémát. A zöldpárti politikus bízik az összehangolt európai megoldásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!