AK: az EP a nyílt társadalom hálózatával fosztaná meg Magyarországot az uniós forrásoktól

Külföld, 2022.07.06

Az Alapjogokért Központ szerint az Európai Parlament (EP) a nyílt társadalom hálózatával karöltve fosztaná meg Magyarországot az uniós forrásoktól.

Az Alapjogokért Központ azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a Delbos-jelentés ("Sargentini 2.0") - "túllépve az EP hatáskörein" - kifejezetten arra utasítaná az Európai Bizottságot, hogy vonja meg Magyarországtól az uniós helyreállítási alapból jogszerűen járó forrásokat.

Felidézték: az EP-s jogállamisági jelentésben, amelyet az "új Sargentini", a szintén baloldali Gwendoline Delbos terjesztett elő, az áll, hogy "az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától".

A dokumentum jövő héten kerül a LIBE bizottság elé és ősszel tárgyalhatja az EP plenáris ülés - tették hozzá, azzal együtt, hogy a tervezet nemcsak "csúsztatásokkal és félinformációkkal terhelt" a magyar közjogi helyzettel kapcsolatban, hanem "nyíltan mutatja, hogy az EP balliberális politikusai politikai árukapcsolással is foglalkoznak".

"Az eddig is nyilvánvaló volt a jogállamisági eljárás kapcsán, hogy ideológiai okok miatt kötnek össze politikai és jogi ügyeket, de most sokkal veszélyesebb vizekre eveztek" - fogalmaztak.
Az EP ezzel - folytatták - szembe menne a többi érintett elmúlt időszakban mutatott törekvéseivel, hiszen a magyar kormány és az Európai Bizottság kifejezetten az irányba tett lépéseket, hogy a megállapodás minél előbb létrejöjjön.

A megállapodás ugyanis összeurópai érdek is, mivel az elhibázott szankciós politika miatt súlyosbodó háborús infláció és gazdasági válság enyhítése az egész uniónak kiemelten fontos, ezért az EP újabb javaslata "nem az általuk szavakban sokat hangoztatott integrációt, hanem sokkal inkább a dezintegrációt szolgálja" - írták.

A közleményben az áll, hogy a politikai motiváció ugyanakkor bizonyos szempontból érthető, ugyanis az elérhető információk szerint a jelentéstervezetet - benne az uniós források megvonását - "a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) képviselőivel, valamint az OSF magyar ágenseinek közreműködésével" készítették elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!