Alacsony a részvétel a koszovói előrehozott választáson

Külföld, 2021.02.14

Egyelőre alacsony a részvétel a koszovói előrehozott választáson, a választási bizottság adatai szerint 11 óráig a szavazópolgárok 8,31 százaléka adta le voksát.

Másfél évvel ezelőtt 11 óráig a választók 17,08 százaléka járult az urnák elé.

Nagyobb rendellenességeket a választási bizottság közlése szerint szinte sehol nem észleltek, viszont az egyik pristinai szavazóhelyről el kellett távolítani Hashim Thaci volt államfő fiát, mert a ruházatán apja pártjának, a Koszovói Demokrata Pártnak (PDK) a feliratát és jelképeit viselte, ami kampánycsendsértésnek minősül.

A választói helyiségekben a koronavírus-járvány miatt kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, illetve a távolságtartás. A fertőzöttek mozgóurnákat igényelhettek, hogy leadhassák voksaikat.

A pártok a kampány alatt nem mindig tartották be a járványkezelési előírásokat, a rendezvények résztvevői gyakran nem viseltek maszkot, és a szükséges távolságot sem tartották be, illetve egyik párt sem vette figyelembe, hogy a kormány betiltotta az 50 főnél tömegesebb rendezvényeket, és a legtöbb helyen még mindig éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

Az 1,8 millió szavazópolgár 19 óráig adhatja le voksát. Előzetes eredmények éjfél körül várhatók, de előzetes felmérések szerint egyik pártnak vagy koalíciónak sem sikerül majd megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget, így hosszas koalíciós tárgyalásokra lehet számítani. A közvélemény-kutatások szerint egyébként a legtöbb szavazatra, a voksok körülbelül 50 százalékára a baloldali, nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) számíthat, az a párt, amely ellenzi Koszovó európai uniós csatlakozását, illetve a Szerbiával fenntartott viszony rendezését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!