Alapításuk negyvenedik évfordulóját ünneplik a német Zöldek

Külföld, 2020.01.10

Alapításuk negyvenedik évfordulóját ünneplik a német Zöldek, pénteki berlini rendezvényükön Frank-Walter Steinmeier államfő köszöntötte az ellenzéki pártot.

A szövetségi elnök kiemelte, hogy a Zöldek az utóbbi négy évtizedben megváltoztatták Németországot, és az ország megváltoztatta a pártot.

Németország "nyitottabb és sokszínűbb, emberibb és modernebb lett", a Zöldek pedig megtanulták, hogy a kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás más pártokkal, "a kompromisszum nem a zöld identitás elárulása, és az ellenzék nem a nemesebb alternatíva" a kormányzás felelősségének vállalásával szemben.

A Zöldek programjának számos elemét időközben csaknem valamennyi politikai vetélytárs átvette, ami jól mutatja, hogy a párt másoknál korábban ismert fel és töltött meg politikai tartalommal ügyeket, amelyekért évtizedeken át, állhatatosan küzdött - fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

Mint mondta, jogos kérdés, hogy mit keres a pártoktól független tevékenységre kötelezett államfő egy pártrendezvényeken.

"Nincs ok aggdalomra, a szövetségi elnök a pártok felett áll, és ez így is marad. Azonban nagyon is pártos vagyok, és azt hiszem, ezekben az időkben pártosnak is kell lennem, a demokrácia pártján kell állnom" - húzta alá Frank-Walter Steinmeier, hozzátéve, hogy Zöldek sokat tettek a jogállamiságért és a demokráciáért, amiért elismerés és köszönet jár, különösen most, amikor erősödik a tekintélyelvűség vonzása és a türelmetlenség a demokráciával.

A többi között arról is szólt, hogy az ország újraegyesítése előtti időkben Nyugaton "sokan, túl sokan" csak a hivatalos csatornákon érintkeztek a vasfüggönyön túli világgal, a Zöldek viszont ellenzékiekkel alakítottak ki kapcsolatokat, és hozzájárultak ahhoz, hogy "1989 örökségének, a békés forradalmárok bátorságának stabil helye van a német pártrendszerben".

A Zöldek pártja nyugatnémet környezetvédő csoportok, az atomenergia használatát ellenző csoportok, úgynevezett újbaloldali mozgalmak, nőjogi- és békemozgalmak egyesülésével alakult meg 1980 januárjában Karlsruhéban. A szövetségi parlamentben (Bundestag) 1983-ban jutottak be. Jelenlegi formájukban 1993 óta működnek, amikor egyesültek a Bündnis 90 nevű szövetséggel, amely egykori keletnémet ellenzéki, polgárjogi mozgalmakat fogott össze.

A Zöldek szövetségi szinten eddig egyszer voltak kormányon, 1998-tól 2005-ig, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kisebbik partnereként. A 16 tartomány közül 11-ben vannak kormányon. Országos választói támogatottságuk a legutóbbi felmérések szerint 22 százalék körüli, ezzel a második helyen állnak a pártok erősorrendjében, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 26-28 százalékos támogatottságú szövetsége után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!