TV műsor

Alkotmánysértőnek bizonyult Romániában az ombudsman leváltásáról szóló parlamenti határozat

Külföld, 2021.06.29

Megsértette az alaptörvényt a bukaresti parlament határozata, amellyel mandátumának lejárta előtt felmentette tisztségéből Renate Weber ombudsmant - állapította meg kedden a román alkotmánybíróság.

A bukaresti jobbközép kormánytöbbség úgy értékelte, hogy a Romániában a nép ügyvédjének nevezett hivatal vezetőjeként Weber félreértelmezte hatáskörét, törvény- és alkotmánysértéseket követett el, s a gyermekek jogainak védelme, a rendszerszintű helyhatósági korrupció leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni.

A kormánypártok ezért június 16-án megszavazták Weber leváltását, és azt tervezték, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, Fábián Gyula kolozsvári egyetemi oktatót választják meg helyére. A jelölt kinevezését múlt héten kedvezően véleményezte a parlament két házának egyesített jogi bizottsága, megválasztásával pedig a koalíció már csak az alkotmánybíróság döntésére várt.

Az alkotmánybíróság azonban a szociáldemokrata (PSD) ellenzék óvásának helyt adva, egyhangúlag hozott döntésével megsemmisítette a parlament határozatát, és ezzel visszahelyezi tisztségébe az alapjogi biztost. Médiaértesülések szerint a testület ismét a törvények betartásáról szóló alkotmányos előírásra hivatkozva érvénytelenítette a parlament határozatát, miként tette azt korábban, amikor a közszolgálati média ideiglenes vezetőinek kinevezését semmisítette meg.

Az alkotmánybíróság döntése várhatóan csak később lép hatályba, amikor a részletes indoklással együtt közzéteszik a hivatalos közlönyben, így a 2019-ben öt évre megválasztott Webernek még várnia kell, amíg visszatérhet a hivatal élére.

A baloldali PSD az Európai Bizottságnál és a Velencei Bizottságnál is bepanaszolta a bukaresti jobbközép kormányt, amiért "a jogállamiságot megsértve, önkényesen" leváltotta az ombudsmant és a közszolgálati média vezetőit. A PSD panasza nyomán múlt héten a Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló konzultatív testülete - levélben kért magyarázatot a kétkamarás román parlament házelnökeitől az ombudsman menesztésére.

Weber egyébként hétfőn a közigazgatási bíróságon is beperelte a román parlamentet, amiért szerinte megalapozatlanul és ügyvivő kijelölése nélkül hozott határozatot a leváltásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!