Általános sztrájkot hirdetett Izraelben a szakszervezeti szövetség, ha folytatódik a jogrend átalakítása

Külföld, 2023.03.27

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött.

Arnon Bar-David, a Hisztadrut elnöke és az izraeli gazdasági élet legfontosabb szereplői hétfő reggel az izraeli gazdaság leállítását célzó általános sztrájkot jelentettek be.

"Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet" - hangoztatta a szakszervezeti elnök.

Arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy állítsa le a szóban forgó törvénykezést, "még mielőtt túl késő lenne".

A gazdaság általános sztrájkja magában foglalja a vasúti közlekedést, a repülőtereket és a nagyobb izraeli gyárakat. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk.

Korábbi nyilatkozatok szerint Arnon Bar-Davidhoz várhatóan csatlakozik Dobi Amitai, a szállodákat, bankokat és az egyéni vállalkozók szakszervezeteit tömörítő üzleti szövetség elnöke.

Az önkormányzati vezetők azt közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt.

Az egyetemek hétfőtől határozatlan időre beszüntették az oktatást. "Mi, az izraeli kutatóegyetemek vezetői, elnökök, rektorok és igazgatók felfüggesztjük a tanulmányokat Izrael összes kutatóegyetemén, az izraeli demokrácia alapjait aláásó és fennmaradását veszélyeztető jogalkotási folyamat folytatása miatt. Felszólítjuk a miniszterelnököt és a koalíció tagjait, hogy haladéktalanul állítsák le a jogalkotást, és haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a közmegegyezésen alapuló átfogó változat elérése érdekében" - írták közleményükben az egyetemek vezetői.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!