AM: közös V4-fellépés az ukrán gabonaimporttal szemben

Külföld, 2023.09.26

Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai a csehországi Znojmóban rendezett agrárminiszteri találkozón, ahol Magyarországot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte - közölte az agrártárca kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a tanácskozáson elhangzottak érzékletesen mutatták meg, hogy a gabonapiaci helyzet minden Ukrajnával szomszédos országban hasonló: akadozik a terményértékesítés, alacsonyak az árak, telítettek a raktárkapacitások és nehéz helyzetben vannak a termelők.

Uniós rendelkezés híján a lengyelek, szlovákok és magyarok nemzeti szabályozással korlátozzák tovább az importot szeptember 15. után is, hiszen a piaci helyzetben változás nem történt. A Visegrádi Együttműködés országai az Európai Bizottságtól végre tényleges, a közép-európai gazdálkodókat segítő aktivitást és a szárazföldi szállítási folyosók Európán kívüli piacokra történő tényleges használatát, az ukrán árukat a kikötőkbe segítő tranzittámogatást követelnek.

Cseh felvetés született a gabonakereskedelem szereplőinek a tranzitot egyértelműen biztosító szabályozására, egyfajta letéti rendszer bevezetésére a közép-európai piacokon áthaladó tranzit kikötőkbe érkezésének garantálására. Valamennyi ország azon az állásponton van, hogy a termelőiket nem kívánják kitenni az ukrán gabonaimport okozta piaci válságnak és a megélhetésüket veszélyeztető bizonytalanságnak. A Fekete-tengeri megállapodás megszűnése egyértelműen növeli a nyomást a szárazföldi szállítási útvonalakon - írták.

A cseh szervezők meghívására a tanácskozáshoz online csatlakozott Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter is, aki az ukránok exportengedélyezési rendszerre tett javaslatát ismertette. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felé Szlovákia, Lengyelország és Magyarország ellen Ukrajna részéről benyújtott keresetet az érintett országok nem tartják szerencsésnek, mert ez csak hátráltatja a helyzet megoldását. Minden résztvevő egységesen hangsúlyozta, hogy mindenképpen európai uniós szintű egységes megoldásra van szükség - zárul az agrártárca közleménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!