TV műsor

Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság bővítését ígérik, ha most Trump jelöltjét megszavazzák

Külföld, 2020.09.21

Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság létszámának bővítését ígérik esetleges elnökválasztási győzelmük esetén, amennyiben most a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump jelöltjét.

Több demokrata párti törvényhozó jelezte vasárnap a Twitteren, hogy megnövelné az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát.

Az egyik befolyásos képviselő, Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy amennyiben Donald Trump elnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője keresztülviszi a pénteken elhunyt alkotmánybíró Ruth Bader Ginsburg utódjának jelölését és szenátusi megszavazását, akkor az elnökválasztás után "az új szenátusnak azonnal lépéseket kell tennie a legfelsőbb bíróság bővítésére".

Nadler szerint az elnökválasztás előtti szenátusi szavazás "nem demokratikus" és "egyértelmű megsértése az emberek választott hivatalba vetett bizalmának". Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor - szintén a Twitteren - leszögezte: "Mitch McConnell precedenst teremtett. Választási évben nem pótoljuk a szövetségi bíróság hiányzó tagját. Ha ezt (McConnell) megszegi, akkor - amennyiben a demokraták kerülnek többségbe a következő szenátusban - el kell törölnünk az obstrukció intézményét és ki kell bővítenünk a legfelsőbb bíróság létszámát". A szövetségi legfelsőbb bíróság létszámnövelése nem teljesen új ötlet. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Franklin Delano Roosevelt elnök 1937-ben már próbálkozott ezzel, de nem járt sikerrel, sőt e próbálkozása hosszú évekre megosztotta a Demokrata Pártot is.

A republikánusokhoz közelálló elemzők emlékeztetnek arra is, hogy 2016-ban, az elnökválasztás évében, amikor elhunyt Antonin Scalia, az alkotmánybíróság konzervatív tagja, akkor a most elhunyt Ruth Bader Ginsburg sürgette a demokraták új bírójelöltjének meghallgatását. A Fox televízió elemzője idézte Ginsburg 2016 nyarán adott interjúját a The New York Times című lapnak. "Az alkotmányban semmi nem mondja ki, hogy az elnök megszűnik elnök lenni a megbízatása utolsó évében" - fogalmazott négy ével ezelőtt Ruth Bader Ginsburg.

Barack Obama 2016-ban, elnöksége utolsó évében Merrick Garlandot jelölte Scalia helyére, akit végül a szenátus republikánus többsége nem választott meg főbírónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!