TV műsor

Amerikai elnökválasztás - Biden a Hálaadás ünnepe előtti beszédében óva intett a nagy, családi összejövetelektől

Külföld, 2020.11.25

Óva intett a nagy létszámú családi összejövetelektől a koronavírus-járvány miatt a Hálaadás ünnepén Joe Biden várható amerikai elnök a delaware-i Wilmingtonban helyi idő szerint szerda délután mondott beszédében.

A demokrata párti politikus sürgette az amerikaiakat, hogy "kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.

"Visszatekintve történelmünkre, láthatjuk, hogy nemzetünk éppen a legnehezebb körülmények között kovácsolódott össze a leginkább" - fogalmazott Biden. Majd hangsúlyozta: "most ismét egy hosszú, kemény tél elé nézünk". Megállapította, hogy "a vírussal és nem egymással szemben állunk háborúban". "Tudom, milyen nehéz lemondani a családi hagyományokról, de mégis, ez most nagyon fontos" - szögezte le, hozzátéve, hogy ő és családtagjai is egymástól függetlenül ünnepelnek. A The New York Times című liberális napilap Biden munkatársaitól származó információi szerint Joe Biden "elnöki jellegű Hálaadás napi üzenetet" akart megfogalmazni, amellyel az volt a szándéka, hogy összefogja az amerikaiakat.

A beszédben Biden "a megosztottság komor időszakának" lezárására szólította fel az amerikaiakat. Kitért a választási eredményekre is. Leszögezte, hogy az amerikaiak szerinte "nem fogadnák el", hogy a november 3-án tartott elnökválasztás eredményeit ne tartsák tiszteletben. Elemzők szerint ezzel arra utalt, hogy beszéde előtt nem sokkal - helyi idő szerint szerdán kora délután - egy pennsylvaniai szövetségi bíró leállította a választási eredmények hitelesítését, egy nappal azt követően, hogy a tagállam választási bizottsága igazolta az eredményeket.

Patricia McCullough bírónő elrendelte a hitelesítési folyamat leállítását november 27-ig, amikor a bíróság meghallgatást tart az eredményt vitatók által benyújtott perkereset ügyében. A perkeresetet republikánus képviselők és kongresszusi jelöltek nyújtották be Pennsylvania állam, Tom Wolf demokrata párti kormányzó és a helyi törvényhozás ellen, azzal az indokkal, hogy a levélszavazással a kormányzó és a helyi hatóságok megsértették a pennsylvaniai alkotmányt. A perkeresetet benyújtók szerint "széleskörűen és alapjaiban" sértették meg a pennsylvaniai szavazási törvényt és "jogellenesen engedélyezték" a levélszavazást.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök szerdán személyes ügyvédjével, Rudy Giulianival telefonon egyeztetve arra szólította fel a pennsylvaniai republikánus szenátorokat, hogy "fordítsák meg" a választási eredményt. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy a demokraták "elcsalták a választást".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!