TV műsor

Amerikai elnökválasztás - Franciaország szerint az eredménynek nem lesz hatása a kereskedelemre Európával

Külföld, 2020.11.04

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint az amerikai elnökválasztás eredményének nem lesznek jelentős hatásai a kereskedelmi kapcsolatokra Európával, mert "az Egyesült Államok már nem baráti partnere az uniós tagállamoknak".

Bárki is nyerje meg az amerikai elnökválasztást, "az lényegen nem fog sokat változtatni a kereskedelmi kapcsolatainkon" - mondta a tárcavezető szerdán a Radio Classique francia rádióban az előző nap tartott voksolással kapcsolatban. "Ne legyenek illúzióink. Az Egyesült Államok hosszú évek óta már nem baráti partnere az európai országoknak" - tette hozzá.

Bruno Le Maire azelőtt adott interjút, hogy Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy ő győzött, illetve hogy több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

A francia kormánytag úgy vélte, hogy az európai országok "egymással rivalizálnak, időnkét konfrontálódnak is, miközben amerikai szankciók fenyegetik őket".

"A lényeget illetően, az amerikai gondolkodás egyedül Kína körül forog, a Kínával és tágabb értelemben az Ázsiával való viszony körül" - hívta fel a figyelmet Bruno Le Maire.

A miniszter szerint eljött az ideje, hogy az európai uniós tagországok ráébredjenek arra, hogy Európa az Egyesült Államoknak már csak "egy rugalmas változó", ezért létre kell hozni "az európai szuverenitást".

"Akár Joe Bident, akár Donald Trumpot választják meg az amerikaiak, az semmit nem változtat ezen a stratégiai tényen" a miniszter szerint, mert "az amerikai kontinens elszakadt az európai kontinenstől".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!