Amerikai előválasztás - Három tagállamban tartanak az előválasztások

Külföld, 2020.03.17

Kedden az új típusú koronavírus terjedése közepette kezdődtek meg az előválasztások három tagállamban és az Egyesült Államok egyik tengerentúli területén.

Arizonában, Floridában és Illinois államban, illetve a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Északi Mariana-szigeteken voksolnak az amerikaiak. Ohio államban Mike DeWine kormányzó keddre virradó éjjel jelentette be, hogy a helyi egészségügyi hatóság vezetőjének rendelete értelmében az új típusú koronavírus jelentette kockázatok miatt az előválasztásokat elhalasztják június 2-ára. A tagállamokban kedden reggel mindenütt külön fertőtlenítették a szavazóhelyiségeket, a szavazatszámlálók csaknem mindenütt szájmaszkokat viselnek, s az első jelentések szerint a délelőtti órákban feltűnően kevesen voksoltak. Floridában a szavazatszámlálásnál, illetve a voksolás bonyolításánál segítő önkéntesek közül több mint ezren nem is jelentek meg reggel. Palm Beachen, Miamiban és a Miami körül lévő településeken a reggeli órákban üresek voltak a szavazóhelyiségek.

Ron DeSantis floridai kormányzó még az előválasztás előtti napokban arra bátorította az embereket, hogy szavazzanak levélben. Kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján DeWine ohiói kormányzó ugyancsak levélben történő szavazásra buzdított.

A keddi előválasztásokon republikánusok és a demokraták egyaránt voksolnak, bár Arizonában csak a demokraták, az Északi Mariana-szigeteken pedig csakis a republikánusok szavaznak. Ám ezúttal is a demokratákra figyelnek az elemzők, hiszen a Republikánus Pártban Donald Trump jelenlegi elnöknek nincs vetélytársa. A demokratáknál elvileg 577 delegátusról döntenek kedden, de ebből "lejön" az ohiói 136 küldött, akiről majd júniusban szavaznak. A küldöttek választják majd meg a párt nyári elnökjelölt-állító országos konvencióján a párt elnökjelöltjét. Joe Bidennek, az Obama-kormányzat egykori alelnökének az eddigi előválasztásokon és jelölőgyűléseken 894 delegátust sikerült elnyernie, míg vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort 743 küldött támogatja.

Nemcsak Ohio halasztotta el az előválasztást, hanem kedden Larry Hogan, marylandi kormányzó is bejelentette: az április 28-ára tervezett voksolást június 2-án tartják meg. A hét végén már Louisiana és Georgia is közölte, hogy júniusra, illetve május végére halasztotta az előválasztást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!