Amerikai előválasztás - Ohióban választanak a demokraták, elsöprő többségükben levélben

Külföld, 2020.04.28

Ohio államban kedden előválasztást tartanak a demokraták, elsöprő többségükben levélben szavaznak.

Az államban március 17-én tartották volna az előválasztást, de a koronavírus-járvány miatt az első között döntött a voksolás elhalasztásáról. Kedden egész nap nyitva tartanak ugyan szavazóhelyiségek, de csak minden megyében egyetlen helyiség, és csakis azok voksolhatnak személyesen, akiknek nincs levélcímük vagy fogyatékossággal élnek. Levélben voksol 1,9 millió választó.

A folyamat nem volt könnyű, mert az ohióiaknak háromszor kell postai küldeménnyel foglalatoskodniuk: először a kérelmet kellett benyújtaniuk, majd az üres szavazócédulát kapták meg, végül a kitöltött szavazólapot kell visszaküldeniük postafordultával. Az amerikai posta hétfőn este közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy "különleges erőfeszítéseket" tesz a szavazás lebonyolításáért. A szavazócédulákra az igényt április 25-ig kellett benyújtaniuk a polgároknak.

Az elnökjelölti előválasztásnak nincs tétje, hiszen Joe Biden volt alelnök a Demokrata Párt egyetlen várható jelöltje, miután vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor visszalépett az elnökjelöltségért folytatott küzdelemtől. Ám a keddi előválasztáson döntenek kongresszusi jelöltekről is.

Az ohiói előválasztást mégis országos figyelem övezi, hiszen sokan próbának tartják az ősszel esedékes választásokra. A Demokrata Párt vezető politikusai és egyes kormányzók ugyanis azt javasolják, hogy - amennyiben novemberig nem enyhülne a járvány - az elnökválasztást is teljes mértékben levélben bonyolítsák. Donald Trump elnök és a Republikánus Párt vezető személyiségei elutasítják ezt, arra hivatkozva, hogy a levélszavazás csalásra teremthet alkalmat. Az egyes amerikai államok kongresszusait összefogó Tagállami Törvényhozások Országos Konferenciája szerint öt tagállamban tartanak előválasztást levélszavazással. Ezek az államok: Colorado, Hawaii, Oregon, Washington és Utah.

Marylandben is voksolnak kedden: az elhunyt Elijah Cummings, demokrata párti törvényhozó helyett választanak új képviselőt a szövetségi kongresszusba. A marylandi pótválasztáson is elsöprő többségben levélben szavaznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!