TV műsor

Amerikai előválasztás - Texasban Sanders győzelmét jelzik az első eredmények, Biden öt déli államban nyert a demokratáknál

Külföld, 2020.03.04

Texasban Bernie Sanders győzelmét jelzik a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok közül a szuperkeddi amerikai előválasztási eredmények, Joe Biden viszont öt déli államban tarolt.

A nyári elnökjelölt-állító konvencióra sok delegátust küldő két állam közül Texasban - amely 228 delegátust ad a győztes elnökjelölt-aspiránsnak - az exit pollok Bernie Sanders szenátor győzelmét vetítették előre, és a voksok mintegy 40 százalékos feldolgozottságánál is övé maradt az elsőség. Mögötte, 6 százalékos különbséggel Joe Biden volt alelnök, a harmadik helyen pedig a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg állt.

Joe Biden - akinek választási kampánya az elmúlt hetekig nem volt sikeres, és az első három előválasztáson jelentős mértékű vereséget is szenvedett - a szuperkedden tarolt a déli tagállamokban. Virginia, Észak-Karolina és Alabama után övé lett a győzelem Tennessee-ben, Arkansas államban, Minnesotában, sőt, az északkeleti Massachusettsben is.

Sok elemzőt meglepett, hogy Elizabeth Warren massachusettsi szenátornak a "saját" államában nem sikerült a választók többségének bizalmát elnyernie: az exit pollok és az első adatok szerint ő csak a harmadik helyen végzett.

Bernie Sanders Vermont mellett Coloradóban és Utah államban győzött. Ezt az elemzők úgy kommentálták: Biden a Délt hódította meg, Sanders a Nyugatot, vagyis a nyugati parti államokat szeretné maga mögé állítani. Előválasztást tartottak kedden a népes és választási szempontból legfontosabb államok közé számító, nyugati Kaliforniában is, az eredmények később várhatók. Ez az állam 415 delegátust küld a Demokrata Párt nyári elnökjelölt-állító konvenciójára.

Bernie Sanders Vermontban mondott beszédet kedden éjjel és győzelmet ígért híveinek, Biden pedig Los Angelesben rendezte be eredményváró központját, és beszédében elsősorban Donald Trump elnököt támadta.

A republikánusoknál az előválasztásnak jóval kisebb volt a jelentősége, hiszen a pártnak lényegében egyetlen jelöltje van, Donald Trump. Ő a szuperkedden csakis választási győzelmeket könyvelhetett el. Volt állam - például Virginia -, ahol nem is rendezték meg az előválasztást, hanem automatikusan neki "adták" a delegátusokat. Elvileg versenyben van még a republikánusok elnökjelöltségéért a 74 éves William Weld, egykori massachusettsi kormányzó is, de a szuperkeddi voksoláson sok helyütt nem is szerepelt a választási jegyzéken. Korábban, az iowai jelölőgyűléseken egyetlen delegátust szerzett.

Donald Trump a Twitteren minden egyes tagállamnak külön köszönetet mondott a támogatásért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!