Amerikai és brit szankciókkal sújtották a jemeni húszik vezetőit

Külföld, 2024.01.25

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság összehangoltan szankciókkal sújtotta a jemeni húszik négy vezető tisztségviselőjét - jelentette be csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.

A közlés szerint a büntetőintézkedésekről az amerikai pénzügyminisztérium intézkedett brit partnerével összhangban: a húszi erőknek a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, főként kereskedelmi hajók ellen rendszeressé vált támadásait szankcionálják.

Gazdasági szankciók hatálya alá került Mohamed al-Atifi, akit a húszik védelmi miniszterének tartanak, valamint szerepel a listán Muhammad Fadl Abd al-Nabi, a húszi tengeri erők parancsnoka és Muhammad Ali al-Kadiri, a parti védelmi erők parancsnoka is. Rajtuk kívül Muhammad Ahmad at-Talibi, a húszik beszerzési igazgatója került az intézkedések hatálya alá, akinek az amerikai közlés szerint fontos szerepe van abban, hogy az Iránból érkező katonai támogatások eljussanak a húszi erőkhöz.

A szankciók Egyesült Államokra vonatkozó részének értelmében az érintettek minden amerikai érdekeltségben őrzött vagyonát és többségi üzleti érdekeltségét befagyasztják, és megtiltják az üzleti kapcsolatot is velük. Az intézkedések végrehajtását az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyontárgyak ellenőrzésével foglalkozó szervezeti egysége (OFAC) felügyeli.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok a jemeni húszik szervezetét január 17-i döntéssel globális terrorcsoportnak minősítette. Ez a döntés február 16-án lép hatályba, minden ezzel járó jogkövetkezménnyel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!