Amerikai hatósági üldöztetés veszélyére figyelmeztette a külföldre utazókat az orosz külügyminisztérium

Külföld, 2020.02.17

Az amerikai hatóságok általi üldöztetés veszélyére figyelmeztette a külföldre készülő orosz állampolgárokat hétfőn kiadott közleményében a moszkvai külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca arra intette a külföldre készülőket, hogy utazás előtt elővigyázatosságból tanulmányozzák, mely országokkal van az Egyesült Államoknak kiadatási szerződése. Az amerikai külügyminisztérium honlapja szerint 109 ilyen ország van.

Az orosz minisztérium ismételten rámutat, hogy az amerikai bűnüldöző szervek és titkosszolgálatok 2008 óta 53 orosz állampolgár őrizetbe vételét érték el harmadik országokban, közülük hatét tavaly. Mások mellett Viktor But és Konsztantyin Jarosenko példájára hivatkozva, a minisztérium azt állította, hogy az amerikaiak példát statuálva rónak ki hosszú büntetést önmagukat ártatlannak valló orosz állampolgárokra. A tárca szerint a beismerő vallomás kikényszerítése érdekében pszichológiai nyomást gyakorolnak rájuk és elviselhetetlen körülmények között tartják fogva őket.

Butot fegyverkereskedelem, Jarosenkót pedig kokaincsempészés címén ítélték hosszú börtönbüntetésre az Egyesült Államokban, mindkettőjüket harmadik országban kerítették kézre.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy San Franciscó-i és seattle-i főkonzulátusának az utóbbi években történt bezáratása nyomán Oroszországnak nincs konzuli képviselete az Egyesült Államok nyugati partján.

A dokumentum szerzői kifogásolták, hogy az Egyesült Államok 1999 óta több alkalommal is megtagadta a büntetőügyi jogsegély-egyezményt megkötését Oroszországgal. Az orosz diplomáciai tárca 2013 óta minden évben ad ki hasonló figyelmeztetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!