Amerikai hivatalos vizsgálat: gondatlanság és a börtönszemélyzet túlterheltsége is hozzájárult, hogy Jeffrey Epstein elkövethette az öngyilkosságot

Külföld, 2023.06.27

Hanyagság, hivatali kötelesség elmulasztása és szakmai gondatlanság is hozzájárult az egyebek között szexuális bűncselekményekkel őrizetbe vett Jeffrey Epstein amerikai üzletember börtönben elkövetett öngyilkosságához - állapította meg az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

A korábbi ismert üzletembert 2019 júliusában vették őrizetbe New Jerseyben egy repülőtéren. A vád szexuális bűncselekmények és kiskorúakat érintő emberkereskedelem volt ellene. A vizsgálati fogságban, augusztus 10-én meghalt, miután cellájában felakasztotta magát.

A most közzétett dokumentum készítői megállapították, hogy Epsteint - aki korábbi elítélései miatt kiemelt figyelemben részesülő őrizetes volt - annak ellenére hagyták magára a cellájában a végzetes napon, hogy két héttel korábban már megkísérelt véget vetni életének.

A vizsgálatot vezető Michael Horowitz nem talált bizonyítékot szándékosságra, ugyanakkor megállapította, hogy több tényező együttesen vezetett Epstein halálához.

"A hanyagság, a hivatali kötelességmulasztás és a munkavégzés során elkövetett, teljesen nyilvánvaló hibák olyan környezetet teremtettek, amelyek lehetővé tették, hogy az Egyesült Államok büntetés-végrehajtásának őrizetében lévő egyik legismertebb személynek lehetősége nyílt arra, hogy véget vessen életének" - fogalmaznak a dokumentumban.

A mulasztások közül a vizsgálati jelentésben kiemelték, hogy a börtön nem jelölt ki cellatársat Epstein mellé, miközben állandó cellatársa egy bírósági meghallgatás miatt nem tartózkodott ott. A jelentés szerint a túlórában dolgozó őr hamisan állította, hogy átvizsgálta a cellát, mert ha ezt megtette volna, akkor meg kellett volna találnia azt az ágynemű-vásznat, amelyet Epstein felhasznált az öngyilkossághoz.

A jelentés készítői a büntetésvégrehajtás 13 alkalmazottjáról azt állapították meg, hogy a szóban forgó ügyben nem teljesítették munkahelyi feladatukat, és 4 ember ellen javasoltak eljárást. Hivatalosan az ügyben két vádemelés történt, a két börtönőr ellen, akik közvetlenül Epstein felügyeletét látták el. Ők végül vádalku révén elkerülték a börtönbüntetést, miután beismerték, hogy meghamisították a nyilvántartást. A vizsgálat szerint a két tiszt túlórában dolgozott, egyikük ötödik napja teljesített túlórát, a másik kötelezően elrendelt túlóra keretében volt szolgálatban aznap.

Az öngyilkosság körülményeiről szóló jelentésben az amerikai szövetségi büntetés-végrehajtásnál számos változtatást javasoltak, és felhívták a figyelmet az egyre krónikusabb munkaerőhiányra. A börtönhatóság közleménye szerint már a vizsgálatban feltárt hiányosságok mindegyikének ügyében intézkedéseket hoztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!