Amerikai importvámok - Az EU tagállamai jóváhagyták a kereskedelmi tárgyalások megkezdését

Külföld, 2019.04.15

Jóváhagyták az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdését a feszültség enyhítése érdekében hétfőn az uniós tagállamok kormányai.

A tárgyalási mandátum nem tartalmaz meglepetéseket, az kizárólag az ipari termékek vámmentességéről, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretek létrehozásáról és megerősítéséről szól. A megbízás értelmében addig nem zárhatóak le a tárgyalások, amíg az európai acél- és alumíniumárukra kivetett amerikai büntetővámok érvényben maradnak, illetve a folyamat egyoldalúan felfüggeszthető, amennyiben Washington újabb kereskedelmi korlátozásokat vezet be.

Franciaország az előterjesztés ellen szavazott, mondván, nem támogatja, hogy olyan államokkal kezdjenek kereskedelmi tárgyalásokat, amelyek nem részesei a Donald Trump amerikai elnök által felmondott párizsi klímaegyezménynek. Belgium tartózkodott. Ezek jórészt szimbolikus lépések voltak, az elfogadáshoz ugyanis csak minősített többségre volt szükség.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, és főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták.

Cecilia Malmström uniós kereskedelempolitikai biztos reményét fejezte ki, hogy egy ilyen korlátozott egyezményt gyorsan, november elejéig sikerülhet nyélbe ütni. de sokan nem osztják az optimizmusát, mivel a Trump-adminisztráció ragaszkodni látszik az európai mezőgazdasági piac megnyitásához.

Sajtótájékoztatóján Malmström elmondta, hogy hamarosan egyeztetést kezd Washingtonnal az első tárgyalási forduló időpontjának kitűzéséről.

"Európa készen áll" - fogalmazott.

"Mindkét fél számára előnyös megoldást akarunk. Az ipari termékek vámmentessége 26 milliárd euróval növelheti az európai és az amerikai export értékét" - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ez a lépés "visszahozhatja a sírból a gyalázatos transzatlanti szabadkereskedelmi szerződést (TTIP)", amely Trump beiktatása óta lekerült a napirendről.

Stefan-Radu Oprea, az unió soros elnökségét ellátó Románia kereskedelmi minisztere azonban hangsúlyozta: a tárgyalások semmilyen módon nem függenek össze a TTIP-vel, nem fogják érinteni sem a mezőgazdaság, sem a közbeszerzések területét.

Brüsszeli diplomáciai források arról számoltak be, hogy a mezőgazdasági termékekről egy következő szakaszban, később születhet esetleg megegyezés.

Juncker tavaly júliusban állapodott meg Trumppal, hogy tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az egyeztetések ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

Ennek ellenére sokan arra számítanak, hogy hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között. Donald Trump például múlt héten "brutális kereskedelmi partnernek" nevezte az Európai Uniót.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!