Amerikai jegybank: folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása a járvány ellenére

Külföld, 2020.10.22

Folyamatos az amerikai gazdaság talpra állása a járvány ellenére - jelentette ki szerdán nyilvánosságra hozott bézs könyvében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetése.

Az úgynevezett Fed Bézs Könyv a jegybak rendszeres kiadványa, amely lényegében "hangulatjelentés" a 12 regionális Fed-körzet gazdasági állapotáról. Adatai a helyi gazdasági szereplőktől származó információkra épülnek.

"A gazdasági aktivitás továbbra is valamennyi körzetben növekszik, a növekedés mértéke a legtöbb körzetben mérsékelt" - olvasható a dokumentumban, amely hozzáteszi azt is, hogy a gazdasági tevékenység és a növekedési ráta szektoronként jelentősen különbözik.

A lakáspiacon folyamatosan nő a kereslet, a jelzáloghitelezés emelkedik, a koronavírus-járvány miatti visszaesés jobbára a kereskedelmi ingatlanok piacát sújtotta. Hasonlóképpen növekszik a fogyasztás, bár a Fed szerint az étteremtulajdonosokat aggodalommal tölti el a hidegebbé váló időjárás, mert eddig az utcán elhelyezett asztalokkal jó részt pótolni tudták a járvány miatti bevételkiesést.

"A Fed-körzetek általában optimistán vagy pozitívan tekintenek a jövő elé, bár tisztában vannak a jókora bizonytalanság mértékével is" - állapította meg a Bézs Könyv.

Az amerikai politikai életben e megállapítások ellenére is többen adtak hangot aggodalmuknak a gazdasági talpra állás esetleges lassulása miatt. Az új típusú koronavírus járványa ugyanis ismét erősödik. A republikánus és demokrata párti törvényhozóknak ráadásul még mindig nem sikerült megállapodniuk az újabb gazdaságélénkítő csomagról, amely egyebek között újabb egyszeri segélyt adna a járvány miatt munka nélkül maradt amerikaiaknak.

Az amerikai kongresszus eddig már mintegy 3000 milliárd dollár értékben fogadott el gazdaságélénkítő csomagtervet, ám a munkanélküli segély kiegészítésére megszavazott törvény és a kilakoltatásokat tiltó rendelkezés érvénye már lejárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!