Amerikai jogászt neveztek ki a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó hágai bíróság főügyészének

Külföld, 2023.06.02

Kimberly West amerikai jogászt nevezték ki a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó különleges bírósági hivatal főügyészének, az Európai Unió által támogatott bírósághoz kapcsolódó főügyésznek - jelentette be pénteken a hágai székhelyű testület.

West Jack Smitht váltja, aki novemberben lemondott posztjáról, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyészeként felügyelje a Donald Trump volt elnök floridai birtokán, Mar-a-Lagóban található titkos dokumentumok megőrzésével kapcsolatos vizsgálatokat és Capitolium elleni 2021-es támadással kapcsolatos nyomozás egyes aspektusait.

"Megtiszteltetés számomra, hogy erre a fontos és kihívásokkal teli feladatra választották ki" - fogalmazott West közleményében.
West jelenleg egy bostoni ügyvédi irodánál dolgozik. 2008-tól 2013-ig tagja volt az ENSZ jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló bírósága csapatának, amely Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető ellen emelt vádat a boszniai háború idején elkövetett bűncselekményekért, a többi között népirtásért. Karadzic jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Kimberly West a harmadik főügyész a koszovói háborús bűnökkel foglalkozó különleges bírósági hivatal élén.
A nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején az Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

A bíróságon jelenleg Hashim Thaci volt koszovói elnök, az UCK egykori vezetője és társai ellen folyik eljárás. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik ellen "közös bűnszervezetben, rendszerességgel" elkövetett gyilkosságokért felelősek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!