Amerikai könyvtári szervezetek perelnek a könyvtári tartalmak hozzáférését korlátozó arkansas-i törvény miatt

Külföld, 2023.05.31

Bíróságon támadja meg a gyerekek számára elérhető könyvtári tartalmak korlátozásáról szóló törvényt Arkansas államban 17 szervezet, többi között az amerikai könyvtárak és kiadók szövetsége - közölték a szervezetek azt követően, hogy a múlt hét végén az állam egyik könyvtári szervezete megszavazta a per elindítását.

Az Amerikai Könyvtári Szövetség (American Library Association) elnöke, Lessa Kanani'opua Pelayo-Lozada úgy nyilatkozott, hogy a perrel az Arkansa államban élők olvasási szabadságát szeretnék védelmezni. A felperesek egyik jogi képviselője, John Adams ügyvéd azt mondta, hogy tisztázásra szorul mit jelent a törvény rendelkezése, ami büntethetővé teszi azt, ha könyvtárosok "obszcén" tartalmú kiadványt bocsátanak kiskorúak rendelkezésére.

Arkansas államban augusztus 1-én lép hatályba a jogszabály, amely többek között megtiltja, hogy 18 évenél fiatalabbak a könyvtárakban rasszizmust, nyílt szexualitást és LMBTQ-témát tartalmazó könyvhöz hozzájussanak.

A jogszabály emellett lehetővé teszi bárki számára, hogy felülvizsgálatot kezdeményezzen a könyvtári állomány bármely eleme esetében, amelyet nem odaillőnek tart. A beadvány elbírálását a törvény szerint az állam vezető könyvtárosai által választott bizottság végzi majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!