Amerikai különmegbízott: az amerikai kormányzat ért el eredményt az afgán tálibokkal

Külföld, 2020.10.15

Az amerikai kormányzat ért el eredményeket az afganisztáni tálibokkal folytatott egyeztetéseken - jelentette ki Zalmay Khalilzad, az afgán ügyekkel foglalkozó amerikai különmegbízott a Twitteren csütörtökön.

Khalilzad közölte: a kormányellenes, fegyveres tálibok beleegyeztek "az erőszak jelentős mértékű csökkentésébe".

"Megállapodtunk, hogy szigorúan tiszteletben tartják az amerikai-tálib szerződés minden elemét és valamennyi kötelezettségvállalását" - írta a különmegbízott, aki egyébként maga is afganisztáni születésű.

Az Egyesült Államok az idén február 29-én jutott egyezségre a szélsőséges tálibokkal. A tárgyalássorozatot a katari fővárosban, Dohában tartották, mint azóta is valamennyi tárgyalást. E tárgyalásokon az idén tavasszal már az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők katonai parancsnoka, Austin Scott Miller is részt vett, az idén szeptemberben pedig a béketárgyalások már - 18 év után először - közvetlenül a tálibok és a kabuli kormányzat képviselői között folytak.

A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly elengedését szabta az afgánok közötti béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is, biztonsági garanciákért cserében.

A megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig kellene elhagyniuk a dél-ázsiai országot. Washington júniusban 8600-ra csökkentette afganisztáni haderejének létszámát, amelyet novemberig 4500-ra terveznek leszállítani.

Donald Trump amerikai elnök október elején jelezte: nem a jövő év elején, hanem már az idén karácsonyra hazahozná az amerikai katonákat afgán földről. "Karácsonyra haza kellene hoznunk a még Afganisztánban szolgáló, kis létszámú BÁTOR férfiainkat és nőinket" - írta az elnök a Twitteren. Szakértők szerint azonban nem világos, hogy ezt az elnök utasításba adta-e, vagy csak ez a törekvése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!