Amerikai különmegbízott: még az idén megállapodhat Szerbia és Koszovó

Külföld, 2023.03.16

Teljes mértékben lehetséges, hogy Szerbia és Koszovó még az idén aláírja a kapcsolatuk rendezéséről szóló megállapodást, ám az biztos, hogy ez nem a szombati ohridi találkozón történik meg - jelentette ki Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja csütörtökön Belgrádban.

Az amerikai diplomata szerint a két félnek a helyzet rendezésére kellene figyelnie, most nem az a kérdés, hogy kölcsönösen elismerik-e egymást, illetve hogy Szerbia elismeri-e Koszovó függetlenségét.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A helyzet rendezését célzó legújabb javaslat szerint - amelyet elviekben mindkét fél elfogadhatónak nevezett február végén - Szerbia a továbbiakban nem akadályozná Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe, Koszovó pedig létrehozná a koszovói szerbek önkormányzatiságát biztosító Koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségét. Emellett Belgrád és Pristina elismerné egymás diplomáit, útleveleit, rendszámtábláit és más, hivatalos dokumentumait.

Gabriel Escobar szerint a megállapodás nemcsak a két érintett ország számára járna jelentős előnyökkel, hanem felgyorsíthatná az egész nyugat-balkáni régió gazdasági fejlődését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!