TV műsor

Amerikai külügy: Washington kész a tárgyalásra az Új Start egyezmény meghosszabbításáról

Külföld, 2020.10.20

Washington kész az azonnali találkozóra az Új Start egyezmény meghosszabbításáról folytatandó tárgyalások érdekében -  tájékoztatott kedden kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

"Nagyra becsüljük az Orosz Föderáció szándékát az előrelépésre a fegyverzetellenőrzés ügyében" - fogalmazotta közlemény.

A tárca hangsúlyozta: "az Egyesült Államok kész az azonnali találkozóra egy ellenőrizhető egyezmény véglegesítése érdekében". Hozzáfűzte: az amerikai fél reméli, hogy Moszkva erre hatalmazza fel tárgyaló diplomatáit is.

Az orosz külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy Moszkva hajlandó az Egyesült Államokkal együtt befagyasztani a nukleáris robbanótölteteinek számát a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-egyezmény (más néven: START-3) egy esztendeig tartó meghosszabbítása érdekében. Az orosz fél ugyanakkor leszögezte, hogy akkor hajlandó erre, ha Washington nem áll elő több követeléssel.

Az Új START-egyezményt 2010-ben írta alá Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, és a megállapodás 2011 februárjában lépett életbe. Az egyezmény 1550-ben maximalizálta a rendszerbe állított robbanófejek, és 800-ban a hordozóeszközök - köztük a rendszerbe nem állított eszközök - számát. Washington többször is azt hangoztatta, hogy Moszkva megsértette ezt az egyezményt.

Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba. Marshall Billingslea, a fegyverzetellenőrzéssel és a tárgyalásokkal foglalkozó amerikai különmegbízott a múlt kedden Washingtonban kijelentette: elvi megállapodás született az ÚJ START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. A múlt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli érvényben tartására, de azt az amerikai fél elutasította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!