Amerikai külügyi szóvivő: Washington párbeszédre törekszik Törökországgal

Külföld, 2021.10.26

Az Egyesült Államok párbeszédre törekszik Törökországgal, miután Ankara és a Nyugat felszámolta azt a diplomáciai válságot, amelyet az váltott ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nem kívánatos személynek minősítette 10 nyugati ország - köztük az Egyesült Államok - nagykövetét - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

"A Biden-adminisztráció együttműködésre törekszik Törökországgal a közös prioritások terén, és mint bármely NATO-szövetségessel, folytatjuk a párbeszédet az esetleges nézeteltérések megoldása érdekében" - fogalmazott Price. "Úgy gondoljuk, hogy a legjobb út, ha együttműködünk a kölcsönös érdekek mentén" - tette hozzá a szóvivő.

Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nagykövetségei a múlt hétfőn közös nyilatkozatban bírálták a török igazságszolgáltatást a négy éve börtönben ülő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista pereinek "késleltetése" miatt, és a férfi azonnali szabadon bocsátására szólították fel Ankarát.

A török államfő az esetre reagálva először felvetette a misszióvezetők hazaküldését, majd szombaton elrendelte a diplomaták nem kívánatos személlyé nyilvánítását.

Az amerikai külképviselet hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján bejelentette: az Egyesült Államok megerősíti, hogy tartja magát a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkéhez. A szerződés 41. cikke azt mondja ki, hogy diplomaták nem avatkozhatnak be a fogadó ország belügyeibe.

Az amerikai nagykövetség megfogalmazását később a többi szóban forgó ország külképviselete is megosztotta a Twitteren.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn üdvözölte, hogy a török igazságszolgáltatás bírálata miatt a minap nem kívánatos személynek minősített 10 nyugati ország ankarai nagykövete "visszakozott", és arra tett ígéretet, hogy nem avatkozik be Törökország belügyeibe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!