Amerikai szenátorok szankciókat szorgalmaznak az ujgurok helyzetéért felelős kínai tisztségviselők ellen

Külföld, 2018.11.14

Amerikai szenátorok egy csoportja szankciókat szorgalmaz az ujgurok helyzetéért szerintük felelős kínai tisztségviselők ellen.

Marco Rubio floridai republikánus és Bob Menendez New Jersey-i demokrata párti szenátor kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben a Kínában élő muzulmán ujgurok jogainak súlyos megsértése miatt javasol szankciókat.

A törvényjavaslat az ujgurok jogellenes fogva tartását, megkínzását és zaklatását említve arra szólítja fel az amerikai kormányzatot, hogy hozzon célzott szankciókat a kínai kormány azon tagjai és tisztségviselők ellen, akik felelőssé tehetők a jogsértésekért. A felelősök sorában a javaslat külön megemlítette az északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület tartományi pártbizottsági titkárát.

A javaslat a törvénysértések elítélése mellett felszólít arra is, hogy "vessenek véget a bebörtönzéseknek, a kínzásnak és e közösségek Kínában és külföldön élő tagjait érő zaklatásnak". Emellett szorgalmazza, hogy az amerikai hírszerzés tárja fel, milyen veszélyt jelent a hszincsiangi elnyomás a térség biztonságára nézve.

Marco Rubio és Bob Menendez a törvényjavaslat benyújtása után közleményt adott ki, amelyben nem zárják ki, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a kínai illetékeseket. A két szenátor szerint Donald Trump amerikai elnök nem hunyhat szemet efölött.

A törvényjavaslatot - amelynek elfogadását elemzők nagyon bizonytalannak ítélik meg - 13 további szenátor támogatta, hatan közülük republikánusok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!