Amerikai választások - Vita támadt a választási ellenőrök kiküldéséről Texas államban

Külföld, 2022.10.21

Texas állam legnépesebb megyéjének vezető tisztségviselői levélben fordultak a szövetségi igazságügyi minisztériumhoz választási megfigyelőket kérve, miután az állam hatóságai a héten választási felügyelők kiküldését jelentették be a Houston-t is magába foglaló megye választási tisztaságának ellenőrzésére - jelentette pénteken a CNN amerikai hírtelevízió.

A vita nem sokkal azelőtt robbant ki, hogy Texas államban - október 24-én - megnyílik a korai választás lehetősége, ami már a szavazatok személyes leadását is megengedi a választás tényleges napja, november 8. előtt.

Harris megye vezető tisztségviselői a CNN beszámolója alapján azt írták az igazságügyi minisztériumnak, hogy "tiszteletteljesen arra kérik a minisztérium emberi jogi ügyosztályát, küldjön megfigyelőket Harris megyébe, hogy garantálják a helyi lakosok választáshoz fűződő jogait". Véleményük szerint az állami kormányzat intézkedéseinek célja, hogy megingassa a választók bizalmát a választási folyamatban, és megakassza választási testületekben dolgozók munkáját, és megfélemlítse őket.

Texas állam adminisztratív vezetőjének irodája csütörtöki válaszközleményében teljes mértékben hamisnak és a törvény, valamint igazság "cinikus" eltorzításának minősítette a megyei tisztségviselők feltételezését, ami kísérlet a választók, a közvélemény, a sajtó, és az igazságügyi minisztérium félrevezetésére. Texas állam kormányzatának hivatala minden választási évben küld ellenőröket Harris megyébe is, és eddig soha nem volt példa arra, hogy az igazságügyi minisztérium "megfigyelők megfigyelőit" delegált volna - áll az állami adminisztráció vezetőjének hivatalos közleményében.

Az Egyesült Államokban november 8-án tartják a félidős választásokat. Ezen a kongresszusi alsóház, a Képviselőház mind a 435 tagjáról, valamint a 100 tagból álló felsőház, a Szenátus 35 tagjáról szavaznak a választók, emellett 36 államban kormányzóválasztást tartanak, valamint az állampolgárok dönthetnek számos egyéb, helyi közhivatal betöltéséről is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!