TV műsor

Amerikai importvámok - Wilbur Ross: Washington nem akar kereskedelmi háborút

Külföld, 2018.03.07

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter szerint az Egyesült Államok nem akar kereskedelmi háborút.

Az Egyesült Államok nem kereskedelmi háborúra, törekszik, hanem "észszerű kapcsolatokat szeretne szövetségeseivel" - fogalmazott a tárcavezető az elsősorban gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC televíziónak adott interjúban szerdán. Wilbur Ross leszögezte: az acél-, és alumíniumvám várható bevezetéséről szóló döntés "hosszas megfontolás" után született meg. Hozzátette: az acélárak emelkedése a megnövelt belföldi termeléssel elkerülhető. Az interjú alig egy nappal azt követően hangzott el, hogy benyújtotta lemondását Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője, Donald Trump elnök legfőbb gazdasági tanácsadója.

A szabadkereskedelem híveként ismert Cohn sajtóinformációk szerint éppen az importvámok és a Wilbur Ross miniszterrel ez ügyben folytatott vitái miatt távozik a Fehér Házból. Ross az interjúban jelentéktelennek próbálta feltüntetni Cohn lemondását, s azt hangoztatta, hogy "nem valamiféle palotaforradalomról" van szó. Gary Cohn jó ideje fontolgatta lemondását - mondta.

A kereskedelmi miniszter azzal érvelt, hogy ha az amerikai elnök kereskedelmi háborút akarna, akkor nem mutatkozott volna rugalmasnak Kanadával és Mexikóval. A tárcavezető ezzel arra utalt, hogy hétfőn Trump jelezte: amennyiben az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásán a két ország az amerikai érdekeknek is jobban megfelelő új megállapodásra jut, akkor Washington mentesítheti őket az importvámok alól.

Nem sokkal Wilbur Ross tévéinterjúja után hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok külkereskedelmére vonatkozó januári adatokat, melyek szerint kilenc év óta a legnagyobb mértékű, 56,6 milliárd dolláros volt a deficit. Donald Trump azonnal Twitter-üzenetben reagált, hangsúlyozva, hogy az ország külkereskedelmi deficitje tavaly 800 milliárd dollárra hízott, ezért a korábbi amerikai elnökök "rossz politikája és vezetői képessége" a felelős.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!