Andrej Plenkovic: Horvátországnak nagyobb hatókörben kell felkészülnie az árvízvédekezésre

Külföld, 2023.05.19

Horvátországnak még nagyobb hatókörben kell felkészülnie az árvízvédekezésre, tekintettel arra, hogy a korábbiakhoz képest a kockázatok jelentősen megnőttek - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a pénteki kormányülésen.

"Még szisztematikusabban kell majd készülnünk, és bölcsebb lépéseket kell tennünk, amelyeket korábban talán nem tettünk meg elég körültekintően" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jövőben a területrendezési és az építési engedélyek kiadását is szigorúbban veszik.

Plenkovic jelezte, hogy az árvízkárok megállapítása után a kormány számos megye támogatásáról fog dönteni.

Rámutatott: a folyók országszerte rekordszintet értek el. A legfontosabb viszont az, hogy árvizeknek nem voltak halálos áldozataik - húzta alá.

A horvát miniszterelnök szerint továbbra is minden intézkedést meg kell tenni az árvízi kockázatok csökkentése érdekében, folytatni kell a beruházást a vízgazdálkodásba és a rendszerek fejlesztését a rendelkezésre álló európai, valamint hazai források felhasználásával.

Európának ezen a részén szokatlan ekkora mennyiségű csapadék az év eme szakaszában - hangsúlyozta. "Ez a gyors és egyre pusztítóbb klímaváltozás jele, amely Horvátországot érinti, de az egész világot is" - fűzte hozzá, figyelmeztetve arra, hogy a jövőben egyre több hasonló helyzet áll majd elő.

A horvát állami tűzoltóközpont adatai szerint május 14-19. között a tűzoltók 1829 szükséghelyzetben folytattak műszaki mentést az ország több megyéjében, ezekben 5224 tűzoltó és 1761 tűzoltóautó vett részt, míg a horvát hadsereg is több száz katonát vezényelt ki a különböző területekre a gátak és töltések védelmére.

A medrükből kiöntött folyók Közép- és Dél- Horvátországban városokat és falvakat, valamint mezőgazdasági földeket árasztottak el, az északi megyékben pedig a heves esőzések földcsuszamlásokat okoztak.

Az ország két megyéjében, Sziszek-Monoszló (Sisacko-moslavacka zupanija) és Károlyváros (Karlovacka zupanija) megyében még mindig árvízkészültség van érvényben. Ott ahol levonult az ár, a helyreállítás zajlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!