Andrzej Duda: az EU-tagság lengyel államérdek

Külföld, 2024.04.30

Lengyel államérdek a tagság az Európai Unióban (EU), de olyanban, amely a nemzetek Európáját képviseli - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden, a Lengyelország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

A lengyel közszolgálati televízióban is sugárzott ünnepi beszédben Duda rámutatott: Lengyelország és az EU számos biztonságpolitikai és gazdasági kihívás előtt áll, a jövőnk az azokra adott válaszoktól függ.

Aktuálisnak nevezte Szent II. János Pál pápa szavait, miszerint "Európának szüksége van Lengyelországra, és Lengyelországnak szüksége van Európára". Ezért a lengyeleknek aktívan kell részt venniük az európai közösség alakításában, "összhangban azokkal az értékekkel, amelyeket több mint ezer éve vallanak", annak nyomán, hogy a kereszténység felvételével az európai keresztény nemzetek családjához csatlakoztak - hangsúlyozta.

Figyelmeztetett, hogy az EU-ban "nyugtalanító föderalizációs hajlamok" észlelhetők, és szó esik "a tagállamok szuverenitását korlátozó alapszerződések módosításáról" is.

"Jelenlétünk az EU-ban lengyel államérdek, de a szabad nemzetek, a hazák Európája mellett állunk ki" - hangsúlyozta Andrzej Duda.

Mint mondta, az utóbbi években Varsó többször is megbizonyosodott arról, hogy az uniós politikusok és hivatalnokok néha nehéz partnerek, és hozzátette: "az uniós bürokrácia, valamint egyes tagállamok érdekei néha ellentétesek Lengyelországéival".

Az EU-ban naponta kemény csata zajlik egyes tagállamok érdekeiért, amelyekért hatékonyan kell megküzdeni - mondta, és ebben az összefüggésben fontosnak nevezte a lengyelek részvételét a júniusi európai parlamenti választásokon.

Donald Tusk kormányfő kedd délelőtti évfordulós nyilatkozatában szintén EP-választási részvételre buzdította a lengyeleket. Lengyelországot és Európát "azok elől kell megmenteni, akik kívülről vagy belülről aláássák az EU-t" - fogalmazott.

Amennyiben azok győznek, "akik Putyin és Oroszország elkötelezettjei", akkor hirtelen véget érhet a szép lengyel álom egy biztonságos, értékekkel, szabadsággal rendelkező, minden ember méltóságát tisztelő, jóléti Lengyelországról - jelentette ki Tusk.

Az EU eddigi legnagyobb bővítési hullámának keretében 2004. május elsejével csatlakozott Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Málta és Ciprus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!