Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját

Külföld, 2024.03.19

Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség (EPC) következő, negyedik csúcstalálkozóját.

A Downing Street keddi tájékoztatása szerint az értekezletet július 18-án tartják a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában.

A londoni miniszterelnöki hivatal a helyszín kiválasztásával kapcsolatban hangsúlyozza, hogy Churchill központi szerepet töltött be az Európát fenyegető agresszió és zsarnokság elleni fellépésben.

A kastélyt a második világháború idején a brit elhárítás (MI5) használta, miután londoni központját egy német légitámadásban bombatalálat érte.

A Downing Street keddi tájékoztatásában felidézi, hogy az EPC előző három csúcstalálkozója jelentős mértékben elősegítette Európa egységesítését az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben, emellett hozzájárult az energiaellátási biztonság erősítését célzó európai együttműködés megteremtéséhez és az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez is.

Az angliai EPC-csúcsot szintén fontos pillanatban rendezik Ukrajna támogatásának szempontjából, hiszen a harci cselekmények a nyáron várhatóan intenzívebbé válnak - áll a londoni miniszterelnöki hivatal közleményében.

A találkozón szintén szóba kerül a további együttműködés mikéntje az illegális bevándorlás jelentette, a kontinens egészét érintő "hatalmas kihívás" kérdésében, és bármely más olyan ügy is napirendre kerülhet, amelyet a részvevő országok szeretnének megvitatni - hangsúlyozza keddi tájékoztatásában a Downing Street.

Az Európai Politikai Közösség eddigi három csúcstalálkozóját Prágában, Chisinauban, illetve a spanyolországi Granadában rendezték.

Az EPC-t 2022-ben hozták létre európai országok politikai-stratégiai kérdésekkel foglalkozó egyeztető és együttműködési fórumaként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!