Antiszemita megnyilvánulások miatt lemondták a szarajevói zsidó közösség megemlékezését

Külföld, 2023.10.26

A növekvő antiszemitizmus miatt elmarad a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullámra való megemlékezés Bosznia-Hercegovinában - jelentette be a szervezőbizottság vezetője csütörtökön a Bosnainfo.ba hírportál beszámolója szerint.

A kristályéjszaka központilag irányított zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németországban 1938. novemberében, ezt felidézve szerveztek volna megemlékezést Szarajevóban, azzal az üzenettel, hogy az ilyen gonosztetteknek, amelyek a holokauszthoz vezettek, soha többé nem szabad megtörténniük.

Az N1 regionális hírtelevízióban Vladimir Andrle, a helyi zsidó kulturális, oktatási és humanitárius szervezet elnöke arról beszélt, hogy amióta a Közel-Keleten ismét fellángoltak az indulatok, "új valóságban élünk, egy együttérzés nélküli valóságban". Véleménye szerint nem előremutató, hogy ennyire megosztotta a világot az izraeli-palesztin konfliktus. Hozzátette: ez Bosznia-Hercegovinában is érezhető, és mind az interneten, mind pedig a való világban folyamatosan nyomást gyakorolnak a zsidó közösségre, a boszniai zsidók számos fenyegetést kapnak. Jelentősen megnőtt az antiszemitizmus, főként Szarajevóban - tette hozzá.

A múlt vasárnap mintegy kétezren vettek részt a szarajevói városháza előtt meghirdetett palesztinpárti tüntetésen, amelyet a bosznia-hercegovinai palesztin közösség szervezett. Vladimir Andrle szerint a tüntetéssel az volt a legnagyobb gond, hogy nem az áldozatok mellett állt ki, hanem a zsidók ellen.

A zsidóellenes erőszakhullám kezdetére koncerttel emlékeztek volna meg a szarajevói zsinagógában november 8-án, a rendezvényt azonban biztonsági okokra hivatkozva lemondták. A becslések szerint Bosznia-Hercegovinában mintegy 1000 zsidó él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!