Áprilisban gyorsult a német infláció

Külföld, 2019.05.14

Áprilisban nőttek a fogyasztói árak és tavaly november óta a legmagasabb infláció alakult ki Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált jelentése szerint.

Áprilisban az előzetes értékkel megegyező 2,0 százalékra emelkedett az infláció (éves fogyasztói árindex) végleges értéke a márciusi 1,3 százalékról. Az áprilisi német infláció tavaly november óta a legmagasabb lett.

Az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban. Márciusban 0,4 százalék volt a havi áremelkedés.

Az áremelkedéshez leginkább az energiaárak és a szolgáltatások árai járultak hozzá. Az energiaárak éves bázison 4,6 százalékkal, a szolgáltatások ára 2,1 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz képest az energiaárak 2,1 százalékkal, a szolgáltatások ára 1,0 százalékkal emelkedett.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 1,0 százalékkal emelkedett áprilisban. Márciusban 1,4 százalék volt az éves és 0,5 százalék a havi áremelkedés.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2019/05/PD19_181_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!