Áprilisban nőtt a német külkereskedelmi többlet

Külföld, 2021.06.09

Áprilisban a vártnál kisebb mértékben, de nőtt a német külkereskedelmi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.

Áprilisban 0,3 százalékkal emelkedett a német export az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással. Márciusban 1,3 százalékos volt a havi növekedés, áprilisra pedig a márciusinál kisebb, de a ténylegesnél nagyobb, 0,5 százalékos növekedést várt a piac.

A német import 1,7 százalékkal csökkent áprilisban az előző havihoz képest, amikor 7,1 százalékos volt a havi növekedés. A piac az import 1,1 százalékos csökkenését várta áprilisra.

Áprilisban így 15,9 milliárd eurós külkereskedelmi mérlegtöbblete alakult ki Németországnak, kisebb a várt 16,3 milliárd eurónál, de nagyobb a márciusi 14,0 milliárdnál.

Az egy évvel korábbihoz képest 47,7 százalékkal 111,9 milliárd euróra nőtt a német export az alacsony bázisérték miatt, ami 75,7 milliárd euró volt. A járványvédelmi korlátozások miatt akkor 24,0 százalékkal esett vissza az export az előző havihoz képest, miután márciusban már 11,7 százalékkal csökkent a februárihoz képest. A március-áprilisi visszaesést az export 8,9 és 14,9 százalékos havi növekedése követte május-júniusban. Azóta a német export havi bázison folyamatosan növekszik.

A 96,1 milliárd eurós áprilisi német import 33,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 72,1 milliárd eurót. Tavaly március-áprilisban az import is az exporthoz hasonló mértékben esett vissza a járványvédelmi korlátozások miatt.

Tavaly áprilisban 3,5 milliárd euró többletet mutatott a német külkereskedelmi mérleg, míg márciusban még 13,2 milliárd eurót, februárban pedig 21,5 milliárd eurót. A március-áprilisi visszaesés után a német külkereskedelmi mérleg az év hátra lévő részében emelkedett, az idén januárban 21,3 milliárd eurót ért el. A többlet februárban 18,9 milliárd euróra, márciusban 14,0 milliárd euróra csökkent.

Az idei áprilisi német export szezonális és naptári kiigazítással 0,5 százalékkal maradt el a koronavírus-járvány által nem érintett utolsó hónap, a tavaly februári exporttól, az import viszont 5,5 százalékkal haladta meg az akkorit.

Az Európai Unió tagállamaiba az idén áprilisban 58,6 százalékkal nőtt a német export a tavaly áprilisihoz képest, az import pedig 44,8 százalékkal emelkedett. Az euróövezetbe 59,8 százalékkal nőtt az export éves bázison, az import pedig 40,5 százalékkal emelkedett. Az Európai Unión kívüli országokban éves bázison az export 36,5 százalékkal, az import 22,3 százalékkal emelkedett áprilisban.

Az idén áprilisban 16,0 százalékkal többet exportált Németország Kínába mint tavaly áprilisban, az Egyesült Államokba irányuló német export pedig 59,9 százalékkal emelkedett. A kínai import 13,3 százalékkal emelkedett éves bázison, az amerikai pedig 2,2 százalékkal.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/06/PD21_267_51.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!