Árnyalatnyit javultak a magyar iskolában tanuló romániai diákok román vizsgaeredményei

Külföld, 2021.07.16

Árnyalatnyi javulást hozott a romániai iskolákban magyar nyelven tanuló diákok román vizsgaeredményeiben az, hogy ők már a kisebbségiek számára kidolgozott speciális tanterv szerint tanulták a román nyelvet - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Kallós Zoltán, a romániai Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár azt követően nyilatkozott, hogy pénteken Csíkszeredában az erdélyi magyar oktatók Bolyai Nyári Akadémiáján vitatták meg a román nyelv tanításával kapcsolatos nehézségeket. Mint felidézte: idén végezte a nyolcadik osztályt az első olyan generáció, amely immár nem a román anyanyelvű diákok számára kidolgozott tanterv szerint tanulta a román nyelvet.

Országosan a diákok 83,9 százaléka szerzett olyan osztályzatot román nyelv és irodalomból, amellyel átment a vizsgán, ez a magyar iskolában tanuló diákok csupán 55,85 százalékának sikerült. Kallós Zoltán elmondta: nem lehet a diákokat hibáztatni ezekért az eredményekért, ugyanis a magyar nyelv és irodalom képességvizsgán a gyermekek 95,83 százaléka szerezte meg az átmenő osztályzatot. Megjegyezte: ha nem számítjuk a tavalyi vizsgaeredményeket, amelyek a világjárvány miatt sajátos körülmények között születtek, a magyar diákok átjutási aránya a román nyelv és irodalom vizsgán 2-4 százalékkal javult a 2019-es vagy a 2018-as arányhoz képest.

Az államtitkár úgy vélte: azért nem látványos a javulás, mert a speciális tanterv alkalmazása nem volt megfelelő. A tanárok ugyanis nem kapták meg a szükséges felkészítést a kisebbségieknek szánt román nyelv és irodalom tanterv bevezetéséhez, és sokan továbbra is a régi, megszokott tanterv szerint tanítottak. Ezért szükségesnek tartotta olyan képzések szervezését, amelyek a magyar iskolákban tanító román tanárokat készítik fel a speciális tanterv szerinti oktatásra.

Az érettségi vizsgán továbbra is azonosak a követelmények román nyelvből a román és a magyar anyanyelvű diákok számára, mindaddig, míg a jelenleg nyolcadik osztályt végzett korosztály eljut a 9-12. osztályos ciklus végéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!