Ártatlannak mondta magát az amerikai elnök fia bűntetőügyének első meghallgatásán

Külföld, 2023.10.03

Ártatlannak mondta magát első bírósági meghallgatásán kedden az amerikai elnök fia, Hunter Biden, aki ellen tiltott fegyverbirtoklás miatt indult büntető eljárás.

Joe Biden fia Delaware állam szövetségi kerületi bíróságán jelent meg, hogy meghallgassa az ellene felhozott három vádpontot, amelyek elvben összesen akár 25 év börtönnel büntethetők.

A védőügyvédek jelezték, hogy kezdeményezni fogják a vádak ejtését, mert azokat alkotmányellenesnek tartják.

A meghallgatáson a bíró Hunter Biden szabadlábon maradásához több feltételt szabott, ezek között szerepel, hogy munkát keres, és tájékoztatást ad minden külföldi utazásáról, nem fogyaszt alkoholt és nem használ kábítószert, valamint vállalja, hogy bármikor ellenőrizhetik teljesíti-e ezeket a feltételeket.

A tiltott fegyverbirtoklás vádjának alapja, hogy Hunter Biden 2018 őszén egy lőfegyver vásárlása során hamisan töltötte ki az ilyen esetekre előírt nyomtatványt, és azon azt állította, hogy nem rendszeres kábítószerfogyasztó. Az Egyesült Államok törvénye szerint aki bizonyítottan kábítószerfüggőségben szenved nem birtokolhat lőfegyvert.

Biden elnök fia ellen 2018-ban indult nyomozás adó-bűncselekmények gyanújával, ami később a tiltott fegyverbirtoklás ügyével egészült ki. Idén júniusban vádalku keretében Hunter Biden a bíróság előtt bűnösnek mondta magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában. A vádalku részeként elkerülte volna a börtönt, a fegyverbirtoklási ügyében pedig nem is állt volna bíróság elé. A bíró ugyanakkor júliusban elutasította a vádalkut annak egyes részletei miatt. Ezt követően történt meg a vádemelés Delaware államban a tiltott fegyverbirtoklás miatt.

David Weiss, a nyomozással megbízott különleges ügyész szeptemberben jelezte, hogy küszöbön áll a vádemelés Hunter Biden ellen adófizetés elmulasztása miatt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!