Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton

Külföld, 2023.11.23

Átadták csütörtökökön az Európai Unió és a Kolozs megyei közgyűlés támogatásával restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton.

Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton A Kolozsvártól 25 kilométerre található műemlék épület kulturális központként fog működni és a turisztikai körforgásba is bevonják. Az ingatlant több mint öt év alatt sikerült restaurálni, a külső homlokzatok és belső terek mellett a kastélyparkot is helyreállították, rendezték.

Az ünnepségen Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a kastély hányattatott sorsára emlékeztetett. Elmondta: államosítása után előbb gyermekotthon, majd lerakat volt benne.

Hangsúlyozta: a megyei közgyűlés fontosnak tartotta a megmentését, 2016-ban benyújtotta az uniós pályázatot a felújítására. A restaurálási munkálatokhoz Kolozs megye minden lakosa hozzájárult, mivel részben a megyei büdzséből finanszírozták, és a nagyközönséget fogja szolgálni - mondta Tise.

A felújított épületre Andrei kolozsvári ortodox érsek-metropolita mondott áldást, a meghívottak között a római katolikus és református egyház képviselője is jelen volt.

Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: az átadási ünnepség "történelmi pillanat, valódi mérföldkő" a Kolozs megyei magyar épített örökség megmentése szempontjából. Mint mondta, igazi "drágakövet" adnak vissza a közönségnek, felújítása a helyi közösség szempontjából is fontos, hiszen munkahelyeket is teremt.

A tervezési és restaurálási munkálatokat összefogó Guttmann Szabolcs műépítész elmondta: a válaszúti Bánffy-kastély azon kevés erdélyi nemesi rezidenciák egyike, melynek teljes belső burkolata megmaradt, ez adja a fő értékét.

Rámutatott: Erdélyben többnyire csak templomok őrizték meg eredeti berendezésüket, a kastélyoké 99 százalékban elveszett. Felér a csodával, hogy a Bánffy-kastély értékes faburkolata nem lett felgyújtva, eltüzelve, a párizsi világkiállításon díjazott egyedi cserépkályhák is megmaradtak.

Kitért arra, hogy a kastély udvarát, parkját is helyreállították, ami szintén nem gyakori Erdélyben. "Kolozs megyében először avathatunk fel igazi műemlékegyüttest" - fogalmazott beszédében a műépítész.

Guttmann Szabolcs a közmédiának elmondta: a munka mögött népes szakértőcsapat áll, és minél több olyan területe van egy munkálatnak, mely plusz szakértelmet igényel, annál nehezebb az összehangolás. A falakat borító faburkolatot például egyenként kellett leszedni, hogy megtörténhessen a falrestaurálás, majd ismét visszaszerelni.

"Az a csoda, hogy egy ilyen értékes enteriőr mai napig olyan állapotban maradt fenn, hogy lehetett restaurálni" - mondta, mivel Kelet-Európában ritka, hogy civil épületben a padlótól a mennyezetig megmaradjon a berendezés, meg lehessen mutatni a jövő generációknak.

Tulogdy László építész az MTI-nek elmondta: a legnagyobb kihívás a restaurálási folyamat részleteinek összeegyeztetése volt, és annak elérése, hogy az összhatás egységes legyen. Mivel a kastély lakóépület volt, meg akarták tartani a hangulatát, minőségi bútorokkal rendezik be - tette hozzá. Nagy nyereségnek nevezte, hogy a pincét is sikerült megmenteni rendezvénytérnek.

Mint mondta, a farestaurálási munkálatokat Rostás Árpád és Balla Csaba farestaurátorok végezték. A szakértői csapatnak a többi között Kolozsi Tibor kőrestaurátor és Weisz Attila művészettörténész is tagja volt.

A válaszúti kastély az egyik legfontosabb erdélyi nemesi família, a Bánffy család nyári rezidenciája volt. A 19. század második felében nyerte el jelenlegi formáját, legnagyobb értékét az épen megőrzött belső burkolatok képezik. A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlő fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók

Felújítására 2017-ben nyert csaknem 20 millió lejes (1,5 milliárd forint) uniós támogatást a Kolozs megyei önkormányzat, mely az összeget saját költségvetéséből egészítette ki.
(MTI)

Galériánk

Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton Átadták a restaurált Bánffy-kastélyt az erdélyi Válaszúton
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!