Átadták az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát Beregszászon

Külföld, 2020.10.08

Átadták a beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát csütörtökön. Az épületet Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára avatta fel kétnapos kárpátaljai tartózkodásának záróeseményeként.

Átadták az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát Beregszászon Az államtitkár az ünnepségen mondott - az MTI-hez eljuttatott - beszédében kiemelte, hogy a görögkatolikus központ "egyszerre ad otthont közös keresztény hitünknek, a tudásnak és magyar kultúránk iránti elhivatottságnak".

Emlékeztetett arra, hogy éppen három éve tették le a kollégium alapkövét. "Akkoriban nemcsak a kész épületet láttuk a lelki szemeink előtt, hanem egy jövőképet, amelyben újabb és újabb magyar generációk töltik meg élettel a kollégiumot, akik magyar anyanyelvükön tanulnak, fejlődnek, erősítik a kárpátaljai magyar közösséget" - hangoztatta.

Hangsúlyozta, hogy "a hit képezi az alapján minden számunkra meghatározó értéknek, (.) abból fakad nemzetünk megtartó ereje".

Potápi Árpád János szerint a központ méltó emléket állít Ortutay Elemérnek (1916-1997), akinek "hite olyan erős volt, hogy neki köszönhetjük Kárpátalján a görögkatolikus egyház újjászületését".

Kijelentette: Magyarország nemzeti kormányának törekvései egybecsengenek az Ortutay Elemér által lefektetett alapokkal.

"Célunk, hogy kiépített és az egész Kárpát-medencét lefedő vallási intézményrendszerrel kikövezzük az utat minden magyar közösség számára" - fogalmazott, felidézve, hogy 2010-től több mint háromezer templom, plébánia, parókia, egyházi közösségi ház megújulásában és megépülésében vállalt szerepet a magyar kormány a Kárpát-medencében.

Potápi Árpád János egyértelmű nemzetpolitikai célkitűzésnek nevezte a görögkatolikus központ támogatását, hiszen - mint megjegyezte - minden magyar hitközösség forrása a magyar kultúrának, a tudásnak, a fiatalok biztos jövőjének, egymás és a nemzet iránti szeretetnek.

Méltatta az egyházak kiemelkedő szerepét a magyar kultúra megtartásában, majd a magyar történelem megpróbáltatásokkal teli időszakait is említve úgy fogalmazott: "most, amikor nemzetünk felemelkedőben és fejlődésben van, mindig figyelemmel kell lennünk, mi az, amire akkor is építkezni tudtunk, amikor nem volt semmi másunk: a hit".

Rámutatott: a magyarság csak egységben tud erős lenni és erre hív az elkövetkezendő időszak Kárpátalján is, amikor ismét bebizonyíthatjuk, hogy "egységben, egy irányban tervezzük jövőnket".

A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a 600 millió forintos magyar állami forrásból kialakítandó Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ célja, hogy a kárpátaljai magyar görögkatolikusság számára lelki, szellemi és adminisztratív központként szolgáljon.

Ortutay Elemér (1916-1997) görögkatolikus pap életével és tanúságtételével példásan kapcsolódik Kárpátalja egészéhez - írták.

Ismertették azt is, hogy a projekt keretében eddig csak a kollégiumi rész készült el, de a további beruházások is megkezdődtek. A központban a tervek szerint helyet kap a helynöki hivatal, a Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség, a Bendász István Görögkatolikus Könyvtár és Levéltár, a görögkatolikus múzeum és kiállítótér, valamint a magyar görögkatolikus templom.

Az 1400 négyzetméter hasznos alapterületű, négyszintes szakkollégium és szolgálati lakás építése 2018-ban kezdődött és a múlt év végén fejeződött be. A jelenleg 35 diák lakhatását biztosító épületben 22 kétágyas szoba van zuhanyzóval, mosdóval, emellett abban konyhát, étkezőt, mosókonyhát és társalgót is kialakítottak.

A Miniszterelnökség beszámolt arról is, hogy a görökatolikus központ működéséhez idén 19 millió forintot biztosít a magyar állam.
(MTI)

Galériánk

Átadták az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát Beregszászon Átadták az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát Beregszászon Átadták az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kollégiumát Beregszászon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!