Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját

Külföld, 2024.05.20

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte hétfőn az OMV Petrom cég.

A 60 ezer köbméteres tározó építése két évbe tellett, s 23 millió euróba (8,921 milliárd forint) került. Az építmény a Dél-Romániában található Petrobrazi finomító területén található - idézte a közleményt az economedia.ro hírportál.

"A tározó tervezése és kivitelezése a legmodernebb szabványok szerint történt, melyek fokozott biztonságot nyújtanak a működés során" - olvasható a bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett tájékoztatóban.

A tízemeletes lakóépületnél magasabb tartálynak dupla alumíniumfala van, s a dómfedél alatt egy belső úszó fedél biztosítja, hogy minimális mennyiségű, gáz halmazállapotú szénhidrogén kerüljön a légkörbe. A tározóban tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

A tartály 15 méter magas, 53 tonnás, alumíniumból készült dómfedele a legnagyobb ilyen jellegű szerkezet Romániában.

Az 1934-ben átadott Petrobrazi a második legnagyobb romániai finomító. Éves finomítási kapacitása 4,5 millió tonna kőolaj. Az osztrák-román tulajdonban levő OMV Petrom átal működtetett létesítményben benzint, gázolajat, cseppfolyósított földgázt, kerozint és más kőolajipari termékeket állítanak elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!