Átadták Szatmárnémeti sétálóövezetté alakított történelmi városközpontját

Külföld, 2024.03.27

Átadták Szatmárnémeti európai uniós támogatással felújított, sétálóövezetté alakított történelmi városközpontját szerdán.

A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint Kereskényi Gábor polgármester a kivitelezők jelenlétében a partiumi város régi főterén tartott sajtótájékoztatón elmondta: az átalakításhoz a város mintegy 27 millió lejes (2,1 milliárd forint) finanszírozást szerzett az EU-tól a 2014-2020-as regionális operatív program keretében. A projekt részeként az autóforgalmat nagyrészt kitiltották a városközpontból: a parkot övező négy út közül csak az egyiken közlekedhetnek személygépkocsik. A történelmi városközpont többi részére csak autóbuszok és taxik hajthatnak be legfeljebb óránkénti 5 kilométeres sebességgel.

"A történelmi városközpont sétálóövezetté vált, a zöldövezetben rendezett teraszok és a hangulatos pihenőövezetek várják a kikapcsolódni vágyókat. Kiépült a gyalogos- és kerékpárúthálózat, bővült a zöldövezetek aránya, felújították a szökőkutakat, a régi főtér visszakapta régi polgári hangulatát" - idézte Kereskényi Gábort a Maszol.

A portál fotókkal is illusztrált beszámolója szerint modernizált utcai bútorzat várja a parkba a családokat, ugyanakkor térfigyelő kamerákkal és a helyi rendőrség állandó jelenlétével megpróbálják elejét venni a rongálásnak.

A régi park szökőkútját - Domokos Lehel szobrász alkotását - eredetileg el akarták bontani, hogy a helyére egy modernebb épüljön. Az erről kialakult közvita nyomán végül megtartották a régi szökőkutat, amely kijavítva, színes fényekkel ellátva kapott korszerűbb megjelenést. A régi főtéren viszont nem valósulhatott meg a mélygarázs építése, amely segítette volna a megszüntetett parkolóhelyek pótlását.

A Maszol tudósítása szerint a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt városi tanácsosai, mögöttük Adrian Cozma megyei elnökkel és parlamenti képviselővel "addig akadékoskodtak", amíg végül a Pannónia (Dacia) Hotel tulajdonosai nem építhették meg a mélygarázst, amely nemcsak a szálloda vendégeinek, hanem minden szatmárinak parkolási lehetőséget kínált volna. Az önkormányzat most két emeletes garázzsal oldja meg a parkolóhely-problémát.

Az idén újrázni készülő, RMDSZ-es Kereskényi Gábor 2020-ban a szavazatok csaknem 52 százalékával nyerte el második polgármesteri mandátumát. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a 91 ezer lakosú Szatmárnémetiben 28 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!