Atlantában hatvanegy militáns anarchista ellen emeltek vádat

Külföld, 2023.09.06

Rendőrség elleni erőszakos fellépés miatt egy radikális mozgalom 61 tagja ellen emeltek vádat Georgia államban - derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott bírósági iratokból.

A magát Stop Cop City-nek nevező mozgalom megvádolt tagjait az ügyészség militáns anarchistaként írta le. A szervezet az Egyesült Államokat elborító 2020 nyári, faji indíttatású tüntetések nyomán jött létre, és a hozzá csatlakozók erőszakos cselekményeket követtek el. A vádirat szerint a csoport tagjai bűnszervezetben követték el a terhükre rótt bűntetteket, ami súlyosbító tényezőnek számít.

A Stop Cop City mozgalom eredetileg azért jött létre, hogy megakadályozza egy rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont felépítését Atlanta körzetében. Az aktivisták szerint a létesítmény tovább erősíti a rendőrséget, az építkezés pedig környezetterheléssel jár.

A vádirat számos esetet részletez, amikor a lazán szerveződő mozgalom tagjai bűncselekményeket követtek el. Megemlíti egy rendőrautó felgyújtását idén januárban, valamint a hatóság elleni erőszakos fellépést az építkezési területen, amikor 150 maszkos tiltakozó felgyújtotta az építési eszközöket is, majd egy közeli zenei fesztivál közönségében elvegyülve próbált eltűnni.

A militáns anarchista szervezet tagjai közül többen már őrizetben vannak többek között belföldi terrorizmus vádjával.

2020 nyarán a George Floyd halála után kibontakozó tiltakozáshullám az Egyesült Államok több nagyvárosában vált erőszakossá, a tüntetéseken pedig visszatérő követelés volt a rendőrség forrásainak megvonása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!