Átvenné a város sportlétesítményeit a román sportminisztériumtól a csíkszeredai önkormányzat

Külföld, 2023.03.31

Önkormányzati határozatban kérte pénteken a Vákár Lajos Műjégpálya, a szomszédos gyorskorcsolyapálya és a kettőt övező területnek a román állam tulajdonából a város közvagyonába való átadását a csíkszeredai képviselőtestület - tájékoztatta az MTI-t a csíkszeredai polgármesteri hivatal.

A székelyföldi város rég áhított törekvése valósulhat meg, ha a bukaresti minisztérium eleget tesz a kérésnek - írták a közleményben. A szaktárca részéről is megvan erre az akarat, biztosította a képviselőket az önkormányzati ülésre online bejelentkező Novák Károly Eduárd sportminiszter.

A Csíkszeredai Sportklub által használt infrastruktúra román állami tulajdonban és a sportminisztérium kezelésében van. A felek már 2021 tavaszán kifejezték szándékukat "a kissé megviselt infrastruktúra" átadására-átvételére, de a fenntartási költségek, főként a megnőtt energiaárak miatt végül szándékosan lelassították a folyamatot.

"Az energiapiac stabilizálódni látszik, ezért elérkezettnek éreztük az időt, hogy hivatalosítsuk a szándékunkat. A meglévő infrastruktúrának a város lenne a legjobb gazdája" - idézi a közlemény Korodi Attila polgármestert. A székelyföldi elöljáró szerint a mostani döntés stratégiai fontosságú a helyi sport fejlesztése szempontjából, a városvezetés a jelenleginél jobb, minőségi környezetet szeretne biztosítani a téli sportok űzőinek.

Novák Károly Eduárd sportminiszter arról számolt be, hogy a szaktárca tavaly lezárta a gyorskorcsolyapálya be nem fejezett felújítása nyomán kialakult peres ügyet, amely akadályozta a létesítmény átadását.

"A Csíkszeredai Sportklub által használt infrastruktúra erőteljes fejlesztésének egyetlen esélye, ha a város tulajdonába kerül a műjégpálya, a gyorskorcsolyapálya és az hozzájuk tartozó szomszédos létesítmények" -idézte a közlemény Novák Károly Eduárdot. Az RMDSZ minisztere azon meggyőződésének adott hangot, hogy Csíkszereda regionális téli olimpiai központként sokat fog fejlődni a következő évtizedben.

A polgármesteri hivatal szerint a döntés nem befolyásolja közvetlenül a Csíkszeredai Sportklub tevékenységét, a klub nem kerül át városi tulajdonba, csak az általa használt létesítmények.

Ezeket a közhasznú Csíki Rekreatív Kft. ügykezelné, akár a város többi sportlétesítményét - írta a Székelyhon. A csíkszeredai hírportál szerint az épületek fenntartási költségét, évi 2,4-2,7 millió lejt (184-207 ezer forint) a városkasszából biztosítják.

Az átadásról kormányhatározatban dönt a bukaresti kabinet. Ezt követően az önkormányzat új tulajdonosként karbantartási munkálatokat végezne a 1969-ben épült műjégpályán, felújítaná az öltözőket, mosdókat.

Az év második felében a teljes felújításhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányt is elkészítenék, és a gyorskorcsolyapálya lefedését is tervezik. Hosszú távon új jégpályát is építenének a jégkorong és más téli sportok erdélyi központjának tartott székelyföldi városban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!