Augusztus 20. - Az államalapításra emlékezett Kárpátalja magyarsága

Külföld, 2021.08.20

Kárpátalján több helyszínen emlékeztek pénteken az államalapításra a nemzeti ünnepen.

A Felső-Tisza-vidéki Aknaszlatinán a római katolikus Szent István-templomban ünnepi szentmisével vette kezdetét az államalapítás és a templom névadójának tiszteletére tartott megemlékezés.

Az ünnepségen Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a Szent István-i gondolatok rendkívül fontosak a szórványvidéken. "Az a dolgunk, a feladatunk, a kötelességünk, hogy ezekre az értékekre vigyázzunk".

Mint fogalmazott: "bárki bármit mond, mi őshonos nép vagyunk a Kárpát-medencében".

A nemzeti ünnepen Szent István-szobrot avatott Mezőkaszonyban a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet a Szent István király római katolikus templom közelében lévő parkban. Orosz Ildikó, a civil szervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a jövőben ez a hely a Szent István-napi vigadalmaknak és búcsúnak is a központjává válik.

Kárpátalja minden szegletéből érkeztek látogatók a Szent István-napi búcsúra és ünnepi megemlékezésre, amelyre a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban került sor a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet főszervezésében, a KMKSZ társrendezésében, a Beregszászi Magyar Konzulátus, a történelmi egyházak és a kárpátaljai magyar politikai, társadalmi szervezetek közreműködésével.

A kulturális program előtt Barta József, a KMKSZ alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A jelen helyzetről szólva úgy fogalmazott: Szent István intelmei és hagyatéka adhatnak olyan lelki erőt, hogy azokat a megpróbáltatásokat és nehézségeket, aminek ki vagyunk téve, leküzdjük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!