Az amerikai állami intézmények finanszírozásának fenntartásáról vitázik az amerikai kongresszus

Külföld, 2023.09.05

Az amerikai állami intézmények költségvetési finanszírozásának fenntartásáról kezdett politikai vitát a nyári szünet után kedden összeülő amerikai törvényhozás.

A pártpolitikai törésvonalak mentén élesen megosztott amerikai kongresszusnak a pénzügyi év szeptember 30-i vége előtt kell megállapodásra jutnia a szövetségi intézmények működésének átmeneti finanszírozásáról, ha el akarják kerülni az államgépezet őszi megbénulását (government shutdown).

Az átmeneti költségvetés addig biztosítja majd az állami intézmények működését, amíg a képviselők és a szenátorok el nem fogadják a jövő évi költségvetést, várhatóan még karácsony előtt.

Joe Biden amerikai elnök és kabinetje augusztus elején további 40 milliárd dollár (14 500 milliárd forint) pótlólagos forrást igényelt kiemelt politikai célokra, ennek több mint felét Ukrajna támogatására. A csomag részeként a Fehér Ház 13 milliárd dollár biztosítását kérte az amerikai kongresszustól az ukrajnai katonai támogatás és fegyverszállítások fenntartására, és további 8 milliárd dollárt az ukrajnai gazdasági és humanitárius segítségnyújtáshoz. A kormányzat emellett a szövetségi katasztrófaalap 12 milliárd dolláros növelését is kérte , amit Biden elnök a múlt héten 4 milliárd dollárral megtoldott az idei, átlagosnál jóval nagyobb számú természeti katasztrófára hivatkozva.

A kiadások növelését célzó kormányzati igényekről éles vita várható a kongresszusban, mert a képviselők júniusban is csak elhúzódó politikai csatározást követően tudtak megállapodni az államadósság felső korlátjáról, illetve a költségvetési finanszírozási kérdésekről.

A Republikánus Párt tervei szerint az amerikai törvényhozás őszi napirendjén szerepel a Biden elnök hivatali elmozdítási eljárását megelőző vizsgálat megindítása is a képviselőházban. A republikánusok szerint egy ilyen vizsgálat megindítására az alsóházban hónapok óta zajló bizottsági vizsgálat ad alapot az elnök és családjának üzleti ügyeivel kapcsolatban, aminek része, hogy Biden még alelnökként visszaélt-e hatalmával, és elfogadott-e megvesztegetési pénzt.

Az amerikai kongresszus őszi napirendjén szerepelhet még a mesterséges intelligencia (MI) felhasználásának törvényi szabályozása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!