Az Amerikai Családok Tervét népszerűsítette Joe Biden Virginiában

Külföld, 2021.05.04

A családok terheinek csökkentése, a versenyképesség javítása és a gazdaság "egyensúlyba hozása" - a többi között ezeket az érveket sorakoztatta fel Joe Biden amerikai elnök az Amerikai Családok Terve néven ismertté vált intézkedéstervezet népszerűsítése során hétfőn, a Virginia állambeli Norfolkban.

Joe Biden Az egyik közösségi főiskolán tartott beszédében azt mondta: az oktatás volt a kulcsa annak a folyamatnak, amely az Egyesült Államok dominanciájához vezetett. Biden hozzátette: jelenleg arra van szükség, hogy a középiskola után is tovább tanuljanak az emberek, mert csak így lehet az amerikai nemzet versenyképes.

"A világ többi része utolért minket. Nem várnak. És a 12 éves oktatás már nem elegendő ahhoz, hogy a 21. században versenyezzünk a világgal, és vezető szerepet töltsünk be a 21. században" - fogalmazott az elnök.

A Biden vezette kabinet néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az 1800 milliárd dolláros, Amerikai Családok Terve néven ismertté vált intézkedéstervezetet. Ennek értelmében például 225 milliárd dollárt fordítanának a gyermekgondozás támogatására, és ugyanennyiből fizetett családi és betegszabadságot vezetnének be a munkavállalóknak, egyebek mellett gyermek születése, betegség és gyász esetére. Ezenkívül további 200 milliárd dollárból mindenki számára elérhetővé tennék az óvodai nevelést, és 109 milliárd dollárból ingyenes lenne a közösségi főiskolák első két éve.

Az amerikai elnök már korábban nyilvánosságra hozta az infrastruktúra fejlesztését, a klímaváltozás okozta problémák kezelését és a munkahelyteremtést szolgáló tervét, amely megközelítőleg 2300 milliárd dollárba kerülne. Biden azt is többször bejelentette, hogy ezeket a csomagokat egyrészt a társasági adó emeléséből, másrészt a gazdagok jövedelemadójának növeléséből finanszíroznák.

"A választás arról szól, kit szolgáljon a gazdaság" - fogalmazott hétfőn Biden, amikor az összesen 4100 milliárd dolláros gazdasági csomagok finanszírozási tervéről beszélt.

"Fontosabb-e megóvni a milliomosokat attól, hogy egy tisztességes részt befizessenek, vagy sokkal fontosabb, hogy minden gyermek valódi lehetőséget kapjon kis korától kezdve, és hogy csökkentsük a családok terheit?" - tette fel a kérdést az elnök.

Biden megismételte, hogy nem emeli meg azoknak az állampolgároknak az adóját, akik kevesebbet keresnek évente 400 ezer dollárnál. Az elnök ezenkívül azzal is érvelt, hogy a mostani gazdasági csomag nem jár majd a költségvetési hiány növekedésével.

"Túl sokáig volt olyan gazdaságunk, amely a világon minden lehetőséget megad azoknak az embereknek, akiknek erre a legkevesebb szükségük van. Itt az ideje, hogy alulról felfelé és belülről kifelé növekedjen a gazdaság" - fogalmazott Biden.

Az elnök hétfőn arról is beszélt, hogy a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, a családokat segítő gazdasági csomagja népszerű a választók, köztük a republikánusok körében is.

"Most már csak rá kell vennem néhány republikánus kollégámat, hogy ők is támogassák" - tette hozzá.

Szakértők szerint a tervezetek elfogadása sokkal nagyobb akadályokba ütközhet, mint ahogyan az a korábbi koronavírus-mentőcsomag esetében történt, hiszen a demokrata párti politikusok sem támogatják egyhangúlag az elképzeléseket.

A republikánusok a 2300 milliárdos infrastruktúra-fejlesztési csomag helyett egy jóval kisebb, 600 milliárd dolláros intézkedést tartanának elfogadhatónak. Mitch McConnell, az amerikai szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezetője hétfőn a tervekkel kapcsolatban azt mondta: úgy gondolja, érdemes beszélni ezekről, de nem hiszi, hogy jelenlegi formájukban bármilyen republikánus támogatást kapnának.
(MTI)

Címkék

Joe Biden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!