Az amerikai demokrata törvényhozók szerdán szavaznak a Barr elleni felelősségre vonási eljárásról

Külföld, 2019.05.06

Szerdán szavaznak a William Barr igazságügyi miniszter elleni felelősségre vonási eljárás megindításáról - jelentették be hétfőn az amerikai törvényhozás demokrata párti politikusai.

A miniszter hétfőig kapott haladékot a törvényhozóktól arra, hogy jelezze: megjelenik a képviselőház igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson, hogy beszámoljon a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság munkájáról. William Barrnak hétfőig kellett volna benyújtania a bizottsághoz a Mueller-bizottság jelentésének szerkesztetlen teljes változatát.

Mivel a tárcavezető sem azt nem jelezte, hogy megjelenne a bizottság előtt, sem pedig a dokumentumot nem küldte meg, az igazságügyi bizottság vezetője, Jerry Nadler bejelentette: a bizottsági képviselői szerdán szavaznak arról, hogy megindítják-e a felelősségre vonási eljárást.

Az erről szóló értesítéshez csatolt 27 oldalas dokumentum azt javasolja, hogy William Barrt "felelősségre kell vonnia a kongresszusnak, mert nem tett eleget a büntetés terhe melletti idézésnek".

Közleményében Nadler leszögezte: a jelentés "még szerkesztett formájában is zavarba ejtő bizonyítékokat és elemzést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy Trump elnök akadályozta az igazságszolgáltatást a legmagasabb szinteken".

A közleményben továbbá az olvasható, hogy "a kongresszusnak muszáj látnia a teljes dokumentumot és a hozzátartozó bizonyítékokat annak érdekében, hogy meghatározhassa a további ellenőrzési, törvényhozási vagy más alkotmányos felelősségeket". Nadler az alkotmányos felelősség tartalmát is kibontotta: mint írta, szükség van annak eldöntésére, hogy megindítható-e az alkotmányos felmentést célzó eljárás az elnök, vagy kormánya bármely más tisztségviselője ellen.

A The New York Times című lap kommentárja szerint a demokrata többségű képviselőházi bizottság szinte bizonyosan megszavazza a felelősségre vonási eljárást, hacsak William Barr még szerda előtt nem tesz eleget a kérésnek.

A bizottsági voksolás után a képviselőház egészének is szavaznia kell majd, ennek várható időpontjáról azonban egyelőre nem jelentek meg információk.

Elemzők megjegyzik, hogy a Mueller-jelentés miatti vita csak egyik eleme a képviselőház vizsgálatokat követelő és indító demokrata politikusai és a Fehér Ház közötti vitáknak. Hétfőn a pénzügyminisztériumnak is nyilatkoznia kell a képviselőház költségvetési bizottság elnökének, Richard E. Neal képviselőnek arról, hogy mi az oka annak, hogy még nem küldte meg Donald Trump adóbevallásait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!