Az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke főként gazdasági kérdésekről kezdett tárgyalást

Külföld, 2023.03.10

Ukrajna támogatásáról, az energiafüggőségről, a gazdasági együttműködésről és a vitás gazdaságpolitikai kérdésekről kezdett tárgyalást az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke pénteken Washingtonban.

Joe Biden a Fehér Házban fogadta Ursula von der Leyent, aki szűk másfél év elteltével látogatott újra az Egyesült Államokba.

Joe Biden a megbeszélés előtt emlékeztetett arra, hogy két évvel korábban, hivatalba lépése után egy új korszakot ígért az Egyesült Államok és az Európai Unió viszonyában, mind a biztonsági, mind a gazdasági együttműködés terén.

Az amerikai elnök, aki történelminek nevezte az Oroszország elleni szankciókat, kiemelte: egyetértenek abban, hogy továbbra is kiállnak Ukrajna mellett, és biztonsági támogatást nyújtanak az országnak. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújtott az Európai Unió energiabiztonságának fokozásában. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok megkétszerezte a leszállított cseppfolyósított gáz mennyiségét, és megemlítette az ellátási láncok zavartalan működésének fontosságát a két kontinens között.

Joe Biden elismeréssel szólt a zöld energiára épülő iparba történő európai befektetésekről, amelyek munkahelyeket teremtenek. Hozzátette, hogy ezek a gazdasági lépések egybeesnek az amerikai inflációcsökkentési törvényben szereplő törekvésekkel, amiről megbeszélésükön részletesen is beszélnek majd.

Ursula von der Leyen a kétoldalú tárgyalás előtt megerősítette, hogy beszélni szeretne a két fél között vitát okozó inflációcsökkentési törvényről, ugyanakkor nagyszerűnek nevezte, hogy az Egyesült Államok komoly beruházásokat irányít a környezetkímélő technológiák felé.

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok nem csak partnerek, de jó barátok is, ami megnyilvánul akkor is, amikor közös cselekvésről van szó. Óriási segítségnek nevezte az Egyesült Államok támogatását az európai energiaválság kezelésében, vagyis a hozzájárulást az Európai Unió azon törekvéséhez, hogy megszüntesse az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséget a cseppfolyósított gáz szállítása révén.

Hozzátette, hogy partnerként közösen támogatják Ukrajnát a szabadságért és függetlenségért vívott harcában, és határozottan lépnek fel a közös értékek védelmében.

A találkozó előtt hivatalos források azt közölték, hogy az amerikai elnök és az Európai Bizottság vezetője várhatóan megállapodik abban, hogy egyeztetések kezdődnek az Európai Unió szabadkereskedelmi-jellegű státuszáról az Egyesült Államokban, ami hasonló jogokat biztosítana európai gazdasági szereplők számára, mint az Egyesült Államokkal szabadkereskedelmi megállapodásban álló Kanadának és Mexikónak.

A találkozó előtt megjelent sajtóértesülések szerint az amerikai inflációcsökkentési törvénnyel kapcsolatos vitát az Egyesült Államok úgy kezelné, hogy az európai ásványi alapanyagokat is az amerikai zöld gazdaságot ösztönző program hatálya alá sorolná.

Az amerikai elnök tavaly ősszel jelentette be a törvényt, amely többek között 430 milliárd dollár támogatást tartalmaz adókedvezmény formájában a zöld gazdasághoz kapcsolódó, az Egyesült Államokban gyártott termékekre.

Az Európai Unió álláspontja szerint az amerikai törvény protekcionista elemeket tartalmaz, és ellenlépéseket helyezett kilátásba. A vita kezelésére tavaly tárgyalócsoportot hozott létre Brüsszel és Washington. Decemberben Joe Biden Emmanuel Macron francia elnökkel találkozva elismerte, hogy a törvényben vannak bizonyos hibák, amelyek javításra szorulnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!