Az amerikai igazságügyi miniszter védelmet ígér a texasi abortusztörvénnyel szemben

Külföld, 2021.09.07

Merrick Garland, amerikai szövetségi igazságügyi miniszter közleményben ígért védelmet a texasi abortusztörvénnyel szemben és bejelentette, hogy  "sürgősen" keresik a módját, hogyan lehet fellépni e törvény ellen.  

A tárcavezető úgy fogalmazott: a minisztérium "meg fogja védeni azokat, akik hozzá akarnak férni a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz, vagy biztosítani akarják e szolgáltatásokat". Garland az erre vonatkozó szövetségi törvényre hivatkozott, amely garantálja a szabad hozzáférést bármely egészségügyi intézményhez.

A miniszter leszögezte: az általa irányított tárca a szövetségi rendfenntartó erőket is kirendeli, amennyiben terhesség-megszakítást végző intézményt megtámadnának. "Nem tűrünk el erőszakot azokkal szemben, akik reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz akarnak hozzáférni, vagy ezeket biztosítják" -fogalmazott. Bejelentette azt is, hogy az egészségügyi tárca szakemberei éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megteremtsék a jogi feltételeket a texasi törvény elleni fellépéshez, és ezzel - mint fogalmazott - "a nők és más személyek alkotmányban garantált jogainak, köztük az abortusz jogának" biztosításához.

Eközben a Breitbart hírportál arról számolt be, hogy a texasi Fort Worth nagyvárosban a törvény keddi hatályba lépése előtt egy abortuszklinikán 17 óra alatt 67 terhességet szakítottak meg.

Garland azt követően adta ki a közleményt, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította az abortusz támogatóinak közös sürgősségi beadványát a művi terhességmegszakítás tilalmának felfüggesztéséről. A texasi törvényhozás a terhesség hatodik hetétől - az első szívhangoktól - tiltja a magzatelhajtást.

A Greg Abbott republikánus kormányzó által aláírt törvény felhatalmazást ad a magánszemélyeknek, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki megsérti a törvényt, és "segíti vagy támogatja" az abortuszt a terhesség hatodik hete után. Az új törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra.

A Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, New York-i székhelyű, és szerte az Egyesült Államokban úgynevezett abortuszklinikákat működtető nonprofit szervezet, más egészségügyi szolgáltatókkal és orvosokkal közösen még júliusban megtámadta a törvényt a texasi főváros, Austin szövetségi bíróságán, azt állítva, hogy az megsérti az abortuszhoz fűződő alkotmányos jogot.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!